To je to što me zanima!

Damask: Otkrili hijeroglife iz 1300. g. prije Krista

U Blizini Damaska znanstvenici su nedavno otkrili hijeroglifsko pismo i gravuru iz faraonskog razdoblja, koje datiraju iz 14. stoljeća prije Krista
Vidi originalni članak

Članovi Odsjeka za arheološke iskopine u predgrađu Damaska, oko 25 km istočno od grada pronašli su bazaltni kamen veličine 70 x 50 centimetara, ustvrdivši da se radi o nadgrobnom spomeniku.
- Ovaj tip nadgrobnog spomenika bio je vrlo raširen u doba faraona, koji su ga koristili da bi ovjekovječili neku prigodu iz života - rekao je voditelj Odsjeka Mahmud Hamoud, istaknuvši kako tekst datira iz "epohe faraona Ramzesa II.", koji je živio između 1290. i 1224. godine prije Krista. Na nadgrobnom se spomeniku jasno vidi dio kraljeve noge, a iza nje noga boga Amona. Vrlo je teško pročitati što je na spomeniku ugravirano, no tekst otkriva da se radi o hvalospjevima kralju, što je u ono doba bilo uobičajeno. Gravura sličnog tipa i iz približno istog razdoblja, pronađena je prije nekoliko godina u regiji Al-Kisweh, nedaleko od glavnoga grada i danas je izložena u Nacionalnom muzeju grada Damaska.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare