To je to što me zanima!

Darth Vader je na Stradunu: Neka Sila bude s gosparima

RATOVI ZVIJEZDA U Dubrovniku ubrzano grade kulise za skoro snimanje osmog dijela svemirskog serijala. Dubrovčani očekuju veliku zaradu od promocije grada
Vidi originalni članak

Dubrovčani se sve češće pozdravljaju s “neka Sila bude s tobom”. Uoči snimanja osmog dijela “Ratova zvijezda” u najvećem hrvatskom turističkom biseru, od 9. do 16. ožujka, Gradom su prošetali Darth Vader i njegovi stormtrooperi.

POGLEDAJTE VIDEO: Darth Vader prošetao Dubrovnikom

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Obišli su gradske plaže, luku, štandove s mandarinama i tradicionalno sušenim voćem poput smokava. Dubrovčani su bili oduševljeni njihovim dolaskom. Kad počne snimanje, Dubrovnik će sedam dana biti pod opsadom, Stradun će biti zatvoren, a snimat će još u Kneževu dvoru, na gradskim zidinama i na Trgu oružja. S pretpostavkom da će malotko ostati imun na zdravu ljudsku znatiželju, scene će osiguravati 600 zaštitara i nekoliko desetaka dronova. Kulise se u Dubrovniku već naveliko postavljaju, a izravno od tvrtki Lucasfilm i Disney grad će dobiti 38 milijuna kuna. Ali to je tek kap u moru u odnosu na korist koju će imati i Dubrovnik i cijeli hrvatski turizam. Gradonačelnik ni najmanje ne dvoji koliku.

- Ma to je već sad nemjerljivo. Da se više ništa ne dogodi, već sad je ovo vrhunska priča o Dubrovniku jer je obišla cijeli svijet. Filmska industrija danas je najveći promotor u svijetu. S time se ne mogu mjeriti čak ni Olimpijske igre. A mi smo već imali i “Borgije” i “Igru prijestolja”. Jasno, ništa od ovoga ne bi bilo moguće da s Gradom nisu usko surađivali i država i HAVC - kazao nam je Andro Vlahušić.

Godinu dana trajali su pregovori Grada, HAVC-a i drugih s filmašima o snimanju “Ratova zvijezda”, koji su morali biti tajni na inzistiranje Disneya i Lucasfilma. Prošle godine Dubrovnik je od turizma uprihodio 700 milijuna dolara. Imao je tri milijuna gostiju i 3,4 milijuna noćenja. Ove godine morao bi zaraditi još i bitno više.

- O kakvim je razmjerima promocije riječ, govori već i to da je sedmi dio “Ratova zvijezda” u samo dva mjeseca uprihodio dvije milijarde dolara. Bio je treći najgledaniji film u povijesti, a od novog nastavka očekivanja su i veća. Takvom filmu mi smo, eto, domaćini. A nismo ništa uložili u reklamu ovdje govorimo o vijestima i emisijama u najvećim svjetskim medijima. Sve te sekunde i minute medijskog prostora skupa, pa to bi se mjerilo u stotinama milijuna dolara - oduševljen je Vlahušić.

Posjetitelji pristigli sa ‘zvijezde smrti’

Najneslavnijeg zlikovca u povijesti filma u šetnji Stradunom utjelovili su Hrvoje Gazdik, Matija Matečić i Sandrino Požežanac iz Udruge ljubitelja Zvjezdanih ratova – MOS Croatia Spaceport - Star Wars Hrvatska. Ona prava opsada tek predstoji.

Idi na 24sata

Komentari 39

  • nikluk20 28.02.2016.

    frend mi tamo radi..rezervirao sam lightsaber...čekam da dođe pa ide na ebay :P

  • Uni 28.02.2016.

    Tako je to kad Hollywood otkrije Hrvatsku

  • arsenalist 28.02.2016.

    Što nije najneslavniji zlikovac u povijesti Maminjo?netko se tu kiti tuđim perjem...

Komentiraj...
Vidi sve komentare