To je to što me zanima!

Djeca izgorjela, tijela nije bilo: 20 godina kasnije stiglo pismo

Misteriozna priča više od 70 godina golica maštu mještana Fayettevillea u kojemu je još davne 1945. godine na sam Badnjak izgorjela kuća obitelji Sodder
Vidi originalni članak

Kobnog Badnjaka 1945. godine George i Jenny Sodder u požaru su ostali bez petero djece koja su ostala zarobljena u njihovom domu u Fayettevilleu u Zapadnoj Virginiji. Njih dvoje uspjeli su izaći van, ali djeci nije bilo pomoći. Vatrogasci su satima nakon požara pretraživali zgarište uništene kuće, ali tijela petero od devetero djece nikada nisu pronašli.

Ova misteriozna priča već preko 70 godina golica maštu mještana Fayettevillea. Neprestano se pitaju - je li vatra bila toliko jaka da je uništila tijela ili je u pitanju nešto sasvim drugo? 

Za obitelj Sodder ta je Badnja večer bila uobičajena - roditelji George i Jenny, inače talijanski migranti, s najmlađom kćeri 2-godišnjom Silvijom, otišli su spavati dok su se četvero starijih Moris (14), Marta (12), Louis (9), Jenny (8) i Betty (5) ostali igrati u prizemlju. Najstarija djeca, John (23) i George Jr. (16), već su bili spavali, kao i najstarija sestra Marion.

Oko ponoći je već cijela obitelj spavala, no ubrzo je u radnoj sobi zazvonio telefon. Jenny je podignula slušalicu i s druge strane linije čula samo čudan smijeh. Pomislila je da je netko nazvao krivi broj i krenula natrag u krevet. Na putu do sobe primijetila je da su vrata otključana i svjetla upaljena, no u tako brojnoj obitelji to nije bilo ništa čudno. Te se noći još jednom budila kada je čula tup udarac i kotrljanje za koje je pomislila da dolazi s krova.

Sat kasnije nastao je kaos. Dim se počeo širiti iz Georgove radne sobe pa su Jenny, George, Silvija, John, George Jr. i Marion izletjeli iz kuće, no petero mlađih ostalo je zarobljeno jer je vatra počela gutati stepenište koje je vodilo do njihovih soba.

U tim trenucima kao da se sve urotilo protiv obitelji - njihov kamionet nije htio upaliti, telefonske linije kod susjeda odjednom nisu radile, a vatrogasci su do požarišta putovali čak 7 sati.

Očevidom je utvrđeno da je uzrok požara 'loša instalacija', no roditelji nisu željeli prihvatiti takvo objašnjenje te su vjerovali da je požar podmetnut. 

Glava obitelji, George Sodder je, zapravo, mjesecima ranije primio prijetnje nakon što se posvađao s agentom za osiguranja čiju je ponudu odbio. Pale su teške riječi, a prodavač osiguranja nije podnio što je Sodder javno opsovao Benita Mussolinija.

Navodno je cijelu obitelj prokleo riječima 'Kuća će ti nestati u dimu i djecu će ti progutati vatra! Platit ćeš za uvrede Mussoliniju!'.

Vatrogasci Sodderima nisu odmah rekli da su ipak pronašli ljudske kosti na zgarištu, ali je utvrđeno da nisu pripadale djeci pa su zaključili da su podmetnute. 

Dvije godine poslije George i Jenny pisali su osobno direktoru FBI-ja Edgaru Hooveru te dobili odgovor da je lokalna policija zaključila slučaj, ali i da odbija suradnju. Cijelom državom postavljeni su plakati, u potragu za djecom uključili su se i mediji no bez rezultata. 

A onda, 20 godina kasnije, Sodderovi su primili pismo bez povratne adrese. U omotnici je bila slika te se činilo da je na njoj Louis, jedno od nestale djece. Na poleđini je pisalo 'Louis Sodder. Volim brata Frankieja.'

Šokirani roditelji ponovno su pokušali istražiti sudbinu svoje nestale djece, no nisu uspjeli. Umrli su prije nego su došli do ikakvih saznanja, a cijeli slučaj do danas je ostao neriješeni misterij.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • WorldGirly 13.03.2021.

    Nakon što je Jennie otišla gore sa Silvijom, Marion je ostala budna provjeravati djecu. Kratko vrijeme kasnije Maurice i Louis izašli su van kako bi stavili krave i nahranili piliće, napokon su ušli unutra. U međuvremenu su se djeca igrala svojim igračkama, primijetila su da je njihova sestra zaspala na kauču, a zatim su ostala djeca neko vrijeme legla u krevet, zaboravivši uzbuđeno raditi svoje majčinske poslove. U 00:30 žena je pozvala da kaže da se djeci nešto užasno događa, potom su počinitelji prekinuli telefonske linije, a zatim u 01:00 bacili bombu s ananasom na krov kako bi je pogodili kako bi se djeca probudila, djeca su se probudila, a zatim je počinitelj ušao kroz prozor s ljestvama i razgovarao o požaru, a zatim su Betty, Jennie, Louis, Martha i Maurice zasigurno sišli. Tada su kuću bacali vatrenim kuglama, a onda su tamo gdje su djeca bila zabrinuta počinitelji rekli da im se ništa neće dogoditi. Tada su sjeli u automobil i odvezli se te su s drugim obiteljima odvedeni u Italiju u Palermo. Mislim da da.

  • littletomi 28.12.2017.

    Najiram da nije bilo laznog tita, danas bi tucal kamenje, jer cisto sumnjam da bi ovi danas koji su na vlasti ista napravili. Nemozes degenerika koji je cuvao ovce, sutra ga poslat za direktora firme, jer si je njegov kum (koji je isto cuval ovce) dobar sa bitnom osobom, koja je vjerojatno cuvala ovce. Tak da bez laznog tita, danas bi ti bila velika kurchina.

  • najiram 10 28.12.2017.

    da nije bilo lažnog tita i lažljive partije ni jasenovca nebi bilo...pa za novac prebaćeni su u ameriku...a jasenovac su punili partizani koji su cinkali židove koji im nisu htijeli plačati reket...i svojim noćnim zasjedama kad su ubijali njemce a na snazi su bili jedan za sto...i tako se jasenovac punio zahvaljujući lažćnom drugom titi i lažljivi izdajničkoj partiji...lažljivi partijci su po nalogu lažnog drugog tita noću upadali u sela palili ih i pljačkali...o samo da nikad ama baš nikad nije bilo lažnog drugog tita i lažlive partije kako bi bilo lijepo živjeti u hrvatskoj...samo da ih nikad baš nikad nije bilo svijet bi bio bolji i ljepši...

Komentiraj...
Vidi sve komentare