To je to što me zanima!

Drevne 'mape pakla': Na njima su ucrtali dolazak - Antikrista

Neobične mape nastale u Njemačkoj u 15. stoljeću danas nam daju uvid u razmišljanje tadašnjeg čovjeka, kao i u strahove koji su proizlazili iz bolesti i neprijatelja koji su prijetili Europi...
Vidi originalni članak

Petaesto je stoljeće za Europu i Europljane bilo na mnogo načina vrlo tamno razdoblje. Razne su bolesti svako malo desetkovale stanovništvo, a nekada sjajnu prijestolnicu Rimskog carstva, Kostantinopol, preuzeli su Turci. S obzirom da se sve to događa, kraj je zaista blizu, mislili su brojni narodi Europe, piše National Geographic

Brojni su uglednici i pripadnici elite (dakle, gotovo svi pismeni) opisivali kraj na vrlo živopisan i detaljan način s nimalo ugodnim opisima svega što će zadesiti ljude, posebno sve one koji se ne pokaju za svoje grijehe u pravom trenutku. No, jedan manuskript apokalipsu opisuje na nešto drugačiji način - kroz mape. 

Tadašnje su mape, piše National Geographic, bile vrlo primitivne u odnosu na današnje standarde, no u jednom su bile vrlo jasne - grešnici se neće imati kamo sakriti. Prema njima, Antikrist će svojim rogovima dotaknuti sve četiri strane svijeta i izlaza neće biti. 

'Apokaliptički manuskript' danas se nalazi u Huntington Libraryju u San Marinu u Kaliforniji, a nastao je usred 15. stoljeća u Lubecku, u Njemačkoj. S obzirom da je pisan na latinskom jeziku, evidentno je da nije pripreman za mase, već za obrazovanu elitu. Ipak, napravljen je s manje vještine i truda nego drugi manuskripti iz tog razdoblja, zaključio je u svojoj knjizi 'Apokaliptička kartografija' autor Van Duzer. 

Tko je točno bio autor zlokobne mape ni danas nije poznato, iako postoji nekoliko teorija. Jedna od mapa prikazuje stanje svijeta između 639. i 1514. godine. Zemlja je okrugla, a Azija, Europa i Afrika okružene su vodom. Tekst na mapi opisuje rast Islama što je prikazano kao velika opasnost za kršćanstvo. Druga mapa prikazuje 'mač Islama' nad kršćanskom Europom za kojom slijedi Antikrist, a treća 'Vrata pakla' koja se otvaraju na Sudnji dan što se trebalo dogoditi 1651. godine. 

Autor je napravio čak i mapu svijeta nakon apokalipse koja prikazuje opustošenu Zemlju. na mapama se, između ostaloga, nalaze i izračuni duljine puta od Lubecka do Jaruzalema i onda do - raja. Tada se naime vjerovalo da se on nalazi na krajnjem istoku Zemlje. 

Ove mape smatraju se nevjerojatno vrijednim dokumentima vremena. Iako su temeljene na praznovjerju pa čak i ksenofobiji, one nam danas nude uvid u razmišljanje tadašnjeg čovjeka i njegove strahove koji su proizlazili iz nedovoljno razvijene znanosti i europskih društava općenito.  

 

Idi na 24sata

Komentari 76

  • Bosna d.o.o.. 20.05.2016.

    Ii

  • montello 18.05.2016.

    glupost

  • domoljub hdz 17.05.2016.

    Nek dode kad god oce po mogucnost dns popdne samo nek pobije sve svabe i ostala govna oko njih pocevsi od skandinavaca pa dole do spanjolske jer povjest je pokazala da je to najbolje nahranit i ubit pogotovo svabe zajedno sa onim preko atlanskim idiotima ako nema u cilju pobit 400 milijuna ljudi i uspostavit slavensku uniju na prostoru danasnje eu nemora ni dolazit daba mu sve nek ostane tamo di je

Komentiraj...
Vidi sve komentare