Obavijesti

Viral

Komentari 76

Drevne 'mape pakla': Na njima su ucrtali dolazak - Antikrista

Drevne 'mape pakla': Na njima su ucrtali dolazak - Antikrista
1

Neobične mape nastale u Njemačkoj u 15. stoljeću danas nam daju uvid u razmišljanje tadašnjeg čovjeka, kao i u strahove koji su proizlazili iz bolesti i neprijatelja koji su prijetili Europi...

VIDEO

Petaesto je stoljeće za Europu i Europljane bilo na mnogo načina vrlo tamno razdoblje. Razne su bolesti svako malo desetkovale stanovništvo, a nekada sjajnu prijestolnicu Rimskog carstva, Kostantinopol, preuzeli su Turci. S obzirom da se sve to događa, kraj je zaista blizu, mislili su brojni narodi Europe, piše National Geographic

Brojni su uglednici i pripadnici elite (dakle, gotovo svi pismeni) opisivali kraj na vrlo živopisan i detaljan način s nimalo ugodnim opisima svega što će zadesiti ljude, posebno sve one koji se ne pokaju za svoje grijehe u pravom trenutku. No, jedan manuskript apokalipsu opisuje na nešto drugačiji način - kroz mape. 

Tadašnje su mape, piše National Geographic, bile vrlo primitivne u odnosu na današnje standarde, no u jednom su bile vrlo jasne - grešnici se neće imati kamo sakriti. Prema njima, Antikrist će svojim rogovima dotaknuti sve četiri strane svijeta i izlaza neće biti. 

'Apokaliptički manuskript' danas se nalazi u Huntington Libraryju u San Marinu u Kaliforniji, a nastao je usred 15. stoljeća u Lubecku, u Njemačkoj. S obzirom da je pisan na latinskom jeziku, evidentno je da nije pripreman za mase, već za obrazovanu elitu. Ipak, napravljen je s manje vještine i truda nego drugi manuskripti iz tog razdoblja, zaključio je u svojoj knjizi 'Apokaliptička kartografija' autor Van Duzer. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
8
| Foto: The Huntigton Library

Tko je točno bio autor zlokobne mape ni danas nije poznato, iako postoji nekoliko teorija. Jedna od mapa prikazuje stanje svijeta između 639. i 1514. godine. Zemlja je okrugla, a Azija, Europa i Afrika okružene su vodom. Tekst na mapi opisuje rast Islama što je prikazano kao velika opasnost za kršćanstvo. Druga mapa prikazuje 'mač Islama' nad kršćanskom Europom za kojom slijedi Antikrist, a treća 'Vrata pakla' koja se otvaraju na Sudnji dan što se trebalo dogoditi 1651. godine. 

Autor je napravio čak i mapu svijeta nakon apokalipse koja prikazuje opustošenu Zemlju. na mapama se, između ostaloga, nalaze i izračuni duljine puta od Lubecka do Jaruzalema i onda do - raja. Tada se naime vjerovalo da se on nalazi na krajnjem istoku Zemlje. 

Ove mape smatraju se nevjerojatno vrijednim dokumentima vremena. Iako su temeljene na praznovjerju pa čak i ksenofobiji, one nam danas nude uvid u razmišljanje tadašnjeg čovjeka i njegove strahove koji su proizlazili iz nedovoljno razvijene znanosti i europskih društava općenito.  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 76
VIDEO

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'
'LJUDI MISLE DA JE PATKA'

Salon u Požegi nudi besplatne tetovaže Plenkovića na prsima: 'Već sam dogovorio 4 termina'

Iako se radi o neobičnoj ponudi, postoje oni koji su zainteresirani doživotno na koži nositi predsjednika HDZ-a

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”
NAGRADNA IGRA

Donosimo pravila nagradne igre “Osvoji ljetovanje za cijelu obitelj”

Od 22. travnja do 26. travnja čitatelji tiskanog izadanja 24sata moći će sakupiti kupone i osvojiti odmor za cijelu obitelj.
Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle