To je to što me zanima!

Kineski znanstvenici otkrili fosil letećeg gmaza koji nalikuje na Porga iz Zvjezdanih ratova

U kineskoj provinciji Mutoundeng Hebei paleontolozi su pronašli fosil pterosaura čija kratka glava sa zaobljenom njuškom i velike izbočene oči podsjećaju na malog stvora Porga iz filma Posljednji Jedi
Vidi originalni članak

Paleontolozi u Kini otkrili su fosilizirani kostur dosad nepoznatog pretpovijesnog letećeg gmaza Sinomacrops bondei koji nevjerojatno nalikuje na malog stvora Porga iz američkog znanstveno-fantastičnog filma 'Zvjezdani ratovi: Posljednji Jedi'.

SPUSTILI SE NA 35 METARA Veliko otkriće s Korčule: Upecali fosil ribe star 60 mil. godina

Kako prenosi Daily Mail, fosil, koji je pronađen u kineskoj provinciji Mutoundeng Hebei, pripada skupini malenih pterosaura Anurognatida koji su u doba mezozoika nastanjivali Europu, Aziju i Sjevernu Ameriku. 

Za razliku od svih ostalih pterosaura, Anurognatidi su imali kratku glavu sličnu žabljoj, sa zaobljenom njuškom i velikim, izbočenim velikim očima na lubanji, kao što ga ima preslatki mali stvor Porg u poznatom znanstveno-fantastičnom filmu.

Kako bi se odala počast mjestu u kojem je otkriven, njegovim karakteristikama i paleontologu Nielsu Bondeu koji je pridonio otkriću pretpovijesnog gmaza, stvoreno je ime Sinomacrops bondei.

Iako je kostur koji su paleontolozi pronašli bio teško zgnječen, lubanja u lateralnom obliku je pronađena u izvrsnom stanju što je istraživačima dalo priliku da detaljno prouče ovu vrstu i smjeste ga na evolucijsko stablo.

Ova posebna skupina pretpovijesnih gmazova imala je malene, špicaste zube postavljene okomito u čeljusti sa velikim razmakom među sobom. Raspon krila iznosio je najviše pola metra, a rep im je bio kratak i srastao.

U GRADU ABYDOSU Arheolozi u Egiptu otkrili 5000 godina staru pivovaru: Mogla je proizvesti tisuće litara piva

Umjesto ljusaka, njihova glava i torzo bili su prekriveni mikrovlaknima koji su slični krznu kakvo možemo pronaći kod većine sisavaca. Zbog toga se i vjerovalo da su ovi gmazovi, za razliku od današnjih, bili toplokrvni.

Do sada je identificirano 6 vrsta ove vrste gmazova iz uzoraka pronađenih u središnjoj Europi i Aziji. 

Idi na 24sata

Komentari 56

  • cjepivonepostoji 18.04.2021.

    Vi trolovi i pametnjakovići tu (MolloM, chemica, ŠKODA ..) jel je to možda taj "korona-šišmiš"? Vrlo vjerojatno zbog njega ste počeli čitati bajke: "Bio jednom jedan šišmiš i nosio je koronu!"

  • NEUNIŠTIVI erickblack original 18.04.2021.

    Jesu ga pojeli vec?

  • "Teoretičar" 18.04.2021.

    Mos mislit sto su otkrili

Komentiraj...
Vidi sve komentare