Viral

Komentari 56

Kineski znanstvenici otkrili fosil letećeg gmaza koji nalikuje na Porga iz Zvjezdanih ratova

Kineski znanstvenici otkrili fosil letećeg gmaza koji nalikuje na Porga iz Zvjezdanih ratova

U kineskoj provinciji Mutoundeng Hebei paleontolozi su pronašli fosil pterosaura čija kratka glava sa zaobljenom njuškom i velike izbočene oči podsjećaju na malog stvora Porga iz filma Posljednji Jedi

Paleontolozi u Kini otkrili su fosilizirani kostur dosad nepoznatog pretpovijesnog letećeg gmaza Sinomacrops bondei koji nevjerojatno nalikuje na malog stvora Porga iz američkog znanstveno-fantastičnog filma 'Zvjezdani ratovi: Posljednji Jedi'.

Kako prenosi Daily Mail, fosil, koji je pronađen u kineskoj provinciji Mutoundeng Hebei, pripada skupini malenih pterosaura Anurognatida koji su u doba mezozoika nastanjivali Europu, Aziju i Sjevernu Ameriku. 

Za razliku od svih ostalih pterosaura, Anurognatidi su imali kratku glavu sličnu žabljoj, sa zaobljenom njuškom i velikim, izbočenim velikim očima na lubanji, kao što ga ima preslatki mali stvor Porg u poznatom znanstveno-fantastičnom filmu.

Kako bi se odala počast mjestu u kojem je otkriven, njegovim karakteristikama i paleontologu Nielsu Bondeu koji je pridonio otkriću pretpovijesnog gmaza, stvoreno je ime Sinomacrops bondei.

Iako je kostur koji su paleontolozi pronašli bio teško zgnječen, lubanja u lateralnom obliku je pronađena u izvrsnom stanju što je istraživačima dalo priliku da detaljno prouče ovu vrstu i smjeste ga na evolucijsko stablo.

Ova posebna skupina pretpovijesnih gmazova imala je malene, špicaste zube postavljene okomito u čeljusti sa velikim razmakom među sobom. Raspon krila iznosio je najviše pola metra, a rep im je bio kratak i srastao.

Umjesto ljusaka, njihova glava i torzo bili su prekriveni mikrovlaknima koji su slični krznu kakvo možemo pronaći kod većine sisavaca. Zbog toga se i vjerovalo da su ovi gmazovi, za razliku od današnjih, bili toplokrvni.

Do sada je identificirano 6 vrsta ove vrste gmazova iz uzoraka pronađenih u središnjoj Europi i Aziji.