Tech

Komentari 19

Veliko otkriće s Korčule: Upecali fosil ribe star 60 mil. godina

Veliko otkriće s Korčule: Upecali fosil ribe star 60 mil. godina

Spelolozi Branko Jalžić i Damir Basara spustili su se na 35 metara dubine da bi tamo postavili glineni obruč i zalili fosil zaštitnom gumom. Nakon toga su pilali i otklesavali stijene te na kraju transportirali uzorak van jame

U jami u Postrani, zaseoku mjesta Žrnovo na Korčuli pronađeni su fosilni ostaci zubi ribe stare, kako se procjenjuje najmanje 60 milijuna godina.

Moguće je i da su ostaci još stariji obzirom da se radi o zubima ribe vrste Pycnodontiformes, a koja je postojala prije više od 200, a izumrla prije 40 milijuna godina.

Fosil je pronađen prije dvije godine, a nedavno je izvađen kako bi od ovoga ljeta bio izložen u gradskom muzeju grada Korčule.

Za samo vađenje trebalo je ishodovati i brojne dozvole, te urediti ulaz u samu jamu duboku 43 metra.

Vlasnik zemljišta slučajno je prije dvije godine otkrio ulaz u jamu, nakon čega su je speleolozi istražili i pronašli fosile.

Najteži dio svakako je bilo vađenje fosila. Speleolozi Branko Jalžić i Damir Basara spustili su se na 35 metara dubine da bi tamo postavili glineni obruč i zalili fosil zaštitnom gumom. Nakon toga su pilali i otklesavali stijene te na kraju transportirali uzorak na površinu.

Fosil je trenutno na konzerviranju u Hrvatskom prirodoslovnom muzeju, a od ljeta će biti dio trajnog postava korčulanskog muzeja.