To je to što me zanima!

Kula špijuna: Otkrivena tajna misterioznog nebodera u NY-u

'Long Lines Building' jedan je od najinteresantnijih nebodera na koji se može naići u cijelom New Yorku. Njegova hladna vanjština pak, čini se, čuva poprilično mračnu tajnu američkih vlasti.
Vidi originalni članak

Već desetljećima 170 metara visoki neboder na adresi 33 Thomas Street u New Yorku rasplamsava maštu Amerikanaca ili pak onih koji se u tom gradu pojave turistički. 

Poznat pod imenom 'Long Lines Building', ovaj je neboder sagrađen još 1974. godine i to bez i jednog prozora. Za to postoji i vrlo dobar razlog. Naime, on je zamišljen tako da bi, u slučaju nuklearnog napada na New York, svi oni koji se u tom trenutku zateknu u njemu mogli preživjeti minimalno dva tjedna, a da im ne ponestane hrane, vode ili pak goriva za pogon generatora električne energije. 

Službeno, radi se o zgradi koja većinski pripada AT&T-u, američkom multinacionalnom telekomunikacijskom konglomeratu. Neslužbeno, piše ugledni The New York Times, a otkriva The Intercept, u zgradi se nalazi jedan od centara kontroverzne Središnje sigurnosne službe (NSA), državne agencije koju je prije nekoliko godina razotkrio Edward Snowden i koja prisluškuje milijune ljudi i organizacija diljem svijeta. 

Novinari The Intercepta tvrde da je kodno ime zgrade 'Titanpointe', te kako se u njoj, uz dopuštenje pravosudnih tijela SAD-a, presreće komunikacija organizacija poput Ujedinjenih Naroda, Međunarodnog monetarnog fonda, svjetske banke i 38 država svijeta. Pomoću opreme u legendarnoj zgradi prisluškivali su se telefonski razgovori, presretali faksevi, videokonferencijski pozivi, kao i glasovni pozivi uspostavljeni putem interneta. 

Zaposlenici NSA koji su u nekom trenutku putovali do Titanpointea dobivali su vrlo detaljne upute kako se odijevati, kako unajmiti automobil, pa čak i kako se ponašati u slučaju nesreće tj. na koji broj nazvati kako bi se sve 'riješilo'

Većina podataka o Titanpointeu dostupna je u dokumentima koje je Edward Snowden 2013. godine stavio na raspolaganje cijelom svijetu. Bili su to dokumenti, podsjećamo, koje svijet zapravo nikada nije smio vidjeti i zbog kojih se Barack Obama morao crveniti pred mnogim liderima svijeta koje su također prisluškivali.  

Još jedna suradnja AT&T-a i NSA zapravo nikog imalo upućenog u tematiku nije iznenadila. Ona traje već desetljećima, a u tajnim se dokumentima nekoliko puta hvali AT&T zbog 'ekstremne otvorenosti prema suradnji'. Ipak, to i dalje ne znači da je NSA u Titanpointeu koristila opremu telekomunikacijskog giganta. On, naime, posjeduje 87% zgrade dok ostatak službeno pripada Verizonu. 

Predstavnici AT&T-a, dakako, odbijaju izravno odgovoriti na brojna pitanja koja se javljaju u ovom slučaju. Ipak, za The Intercept su potvrdili da su NSA dopuštali pristup svojim podacima 'kada se to od njih zakonski zatražilo ili u kriznim situacijama'

Brojna će pitanja u vezi NSA tako još dugo, a možda i zauvijek, ostati neodgovorena. Tajna neobičnog nebodera bez prozora koji može izdržati nuklearni napad možda nije u potpunosti razotkrivena, ali je svakako dobrano načeta. 

Idi na 24sata

Komentari 14

  • PATRICIA 19.11.2016.

    Americka politika je oduvijek misteriozna.O svima i svemu vole njuskati,zabadati nos,ali svoje tajne strogo cuvaju.

  • madsen 19.11.2016.

    šta će ti prozori,samo da te netko može vidit.bolje je bez njih;)))

  • jo2hn8ny 19.11.2016.

    Osobno vjerujem da se u zgradi skrivaju reptily, te da iz nje kontroliraju sve nas i da se tamo vrše razni pokusi nad ljudima. Ako nevjerujete meni, onda pitajte Muldera i Scully.

Komentiraj...
Vidi sve komentare