To je to što me zanima!

Misterij jetija: Analizirali devet uzoraka, riječ je o - medvjedu?

Analizirani uzorci su iz muzeja i privatnih zbirki. Analiziran je i komad kože s dlakama koji se čuvao u samostanu. Također, analizirali su i komad kosti koji je pronađen u špilji na Tibetu
Vidi originalni članak

Američki znanstvenici su testirali devet različitih uzoraka za koje su neki pretpostavili da bi mogla biti riječ o jetiju. No u osam uzoraka, pokazala je analiza, riječ je o medvjedu, a kod devetog o psu. Znanstvenici su zaključili da je legenda o jetiju najvjerojatnije nastala na temelju priča o lokalnim medvjedima.

Studija je objavljena u časopisu koji objavljuje društvo za prirodne znanosti u Londonu. Ovo je dosad najdetaljnija analiza "jeti" uzoraka. Uzorci su iz muzeja i privatnih zbirki. Analiziran je i komad kože s dlakama koji se čuvao u samostanu.

Također, analizirali su i komad kosti koji je pronađen u špilji na Tibetu na visini od 4500 metara. Znanstvenici su otišli i korak dalje te su analizirali ostatke azijskih medvjeda i DNK medvjeda u drugim dijelovima svijeta. Pokazalo se da je tibetanski smeđi medvjed "u rodu" s medvjedima u Sjevernoj Americi i Europi. No himalajski smeđi medvjedi su se najvjerojatnije još prije 650.000 godina "odvojili".

Pretpostavlja se da su ih izolirali glečeri i živjeli su odvojeno od drugih vrsta medvjeda. Danas himalajskim medvjedima prijeti izumiranje, a ovo bi istraživanje moglo pomoći da se zaštite njihova staništa i razvije strategija njihove zaštite, piše OE24.

Idi na 24sata

Komentari 13

  • Mudri10_1 06.12.2017.

    ** Admin ** Poštovani, molimo vas isključite CAPS LOCK kao ostali korisnici na portalu. Lp

  • PATRICIA 03.12.2017.

    Jos su mnoga cuda nerazjasnjena,jos se mnogo tajni krije....

  • Berger117 29.11.2017.

    azimi ajeti ,tak da nekako kao da je s ovih prostora,;DD

Komentiraj...
Vidi sve komentare