To je to što me zanima!

Mama, ne mogu više hodati, bi li me mogla odnijeti u šumicu?

Revirnik Zoran vraćao se s posla kada je na cesti primijetio medvjedicu i njezina dva mladunca. Već dvije godine radi kao šumar i do sada se nije susreo s ovako lijepim prizorom.
Vidi originalni članak

Sigurno sam prešao nekih kilometar i pol vozeći se iza njih dok mama medvjedica nije mladunce maknula s ceste, rekao nam je šumar Zoran Turk.

U ponedjeljak oko 13 sati u šumariji Novi Vinodolski imao je bliski susret s medvjedicom i njezinim mladuncima. I šumar i medvjedi bili su na sigurnoj udaljenosti jedni od drugih.

- Išao sam autom kući s posla i taman prolazio cestom u šumskom predjelu koji se zove Rušica. Tamo sam naletio na mamu medvjedicu i njezina dva mladunčeta kako se lagano šetaju. Medvjedići su bili vrckavi i nespretni, a mama ih je cijelo vrijeme čuvala - rekao nam je Zoran. Vozio je polako iza njih kako ih ne bi uplašio, pogotovo jer je mama medvjedica, kako kaže, jako zaštitnički nastrojena prema mladuncima.

- Inače može biti jako agresivna ako osjeti i najmanju opasnost, jer iako ima slabi vid, ima jako dobar sluh i njuh - pojasnio je šumar i dodao da su mladunci nakon nekog vremena počeli zapinjati o vlastite nožice jer ih je svladao umor te nisu više mogli držati korak s mamom.

- Kad je mama medvjedica primijetila da su se mladunci umorili od hodanja, jednog po jednog blago je ustima uhvatila za vrat i prenijela s ceste do šume, gdje su se izgubili među drvećem. Nisam mogao vjerovati kako je medvjedica brižna prema mladuncima - dodao je šumar Zoran. Inače, medvjedići će provesti svoju prvu godinu života s majkom, a i s prvom sljedećom zimom dijelit će s njom brlog. Ona ih za to vrijeme priprema na samostalan život. Kad dođe novo proljeće, udaljit će se od majke.

- Radim već dvije godine kao šumar u šumariji Novi Vinodolski, na reviru Vučjak, i ovo je prvi put da sam vidio medvjedicu, i to još s mladuncima. Medvjedica je puno češći prizor u kontinentalnom dijelu. Jako sam se iznenadio, bio je to prekrasan i rijedak prizor koji sam morao zabilježiti - kazao nam je Zoran.

Idi na 24sata

Komentari 31

  • kupreska 09.04.2019.

    Na Kupresu so to domace životinje.

  • Wyoming 09.04.2019.

    Priroda je nešto neopisivo. A u toj prirodi svakako su životinje čarolija nad čarolijama !

  • mily 09.04.2019.

    hm hm samo da se sada ona g...a sa puškom ne upute u potragu

Komentiraj...
Vidi sve komentare