To je to što me zanima!

NASA otkrila misterij 'špageta' na Marsu, evo o čemu se radi

Čudnu supstancu snimio je NASA-in Perservance, koji je rover spustio još prošle godine kad je sletio u Jezero Crater. Ispada da se radi o Dakronu, posebnom materijalu iz skupine polyestera
Vidi originalni članak

Misterij predmeta koji podsjeća na špagete zaintrigirao je javnost prošle godine, a ovih dana NASA je objavila o čemu je zapravo riječ.

Fotografiju koju je napravio Perseverance-ov rover 12. srpnja 2021. rasplamsao je brojne teorije kako su pronađeni znakovi života na Crvenom planetu. Međutim, ispada da se ne radi niti o životu, a niti o 'špagetama'.

POVIJESNI TRENUTAK Prva slika svemira s najjačeg teleskopa na svijetu: 'Gledamo 13 milijardi godina unatrag'

Radi se o dakronskoj mreži, odnosno materijalu Dakron, podvrsti polyestera, a NASA pretpostavlja da je najvjerojatnije otpao s termalnog pokrivača koji je roveru pomogao da sleti na Mars, prenosi Mirror.

- Čini se da je ovaj konkretni komad mreže prošao kroz značajno odmotavanje/komadanje, što sugerira da je bio izložen snažnim silama - stoji u NASA-inom blogu.

Dakron, s obzirom da je riječ o vrlo elastičnom materijalu, koristi se u različite svrhe, od medicine do ribolova, a u konkretnom slučaju i kao dodatna oprema za slijetanje na Mars.

 

 

Idi na 24sata

Komentari 5

  • HAJDUKSPLIT50 17.08.2022.

    Atacama pustinja

  • Dalibor0704 09.08.2022.

    Naš svijet je najpoznatiji po količini smeća, svuda. Poslije Mjeseca su počeli zagađivati i Mars. Kuda to vodi?

  • reno1 09.08.2022.

    Tko jos vjeruje ovoj NASA-i hahahaha

Komentiraj...
Vidi sve komentare