To je to što me zanima!

Neki drugi planet? Ne, ovi su prizori snimljeni jako blizu nas

Gotovo presušilo: Portal Dnevni Avaz dronom je snimio kako danas izgleda Ramsko jezero kod Prozora u BiH, koje je na najnižem nivou u posljednjih nekoliko godina
Vidi originalni članak

Nakon što su u BiH zbog loše hidrološke godina i pojačane proizvodnje električne energije doveli Jablaničko i Ramsko jezero na najniži nivo u posljednjih nekoliko godina, Dnevni Avaz je dronom snimio kako danas Ramsko jezero izgleda iz zraka.

Prizori koji su zabilježeni oduzimaju dah, a neki podsjećaju kao da nisu s planete Zemlje.

POGLEDAJTE VIDEO: 

Podsjetimo, prije nekoliko dana objavljene su i snimke na kojima se vide ostaci kuća, grobova i džamije koji su 'izronili' isušivanjem Ramskog jezera. Naime, na dnu jezera nalazi se potopljeno selo Kopčići, u kome je život nekada bujao.

Ramsko jezero postoji od 1968. godine i nastalo je kao rezultat potapanja korita rijeke Rame. Kada je vodostaj na normalnom nivou, njegova dužina iznosi približno 12 kilometara.

Kako su nam potvrdili Ramljaci najveća izmjerena dubina jezera je iznosila oko 95 metara.

No, ono što ga izdvaja od ostalih umjetnih jezera u BiH su otoci i poluotoci. Na jednom od poluotoka Ramskog jezera nalazi se Franjevački samostan Rama-Šćit.

Na ovom jezeru pripremala se i veslačka reprezentacija Australije, a za osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru ovdje su se pripremali i hrvatski veslači Braća Martin i Valent Sinković, te Damir Martin.

Idi na 24sata

Komentari 52

  • dejan-ilok 21.02.2017.

    predivno. Sace doci arapi da kupe to i napravit ce dubai u malom.

  • Trojac 21.02.2017.

    Preljepa Rama.... ljudi moji ko nije bio a ima priliku neka posjeti franjevački samostan i muzej u Rami....

  • mudrac bez pameti 19.02.2017.

    Šta ste se već tjednima uvatili ovog jezera, dosadili ste i bogu i vragu

Komentiraj...
Vidi sve komentare