To je to što me zanima!

'Odmazda Božiću': Danas slave svi oni frustrirani i razočarani

Blagdan Festivus je nastao u obitelji Costanza u seriji Seinfeld, ali korijene vuče iz pravog života jednog od scenarista serije
Vidi originalni članak

"Drugima Božić, a nama – Festivus", bila je rečenica koju je izgovorio Frank Costanza iz legendarne serije Seinfeld, a teško da su Seinfeld i producenti slutili da će upravo ta rečenica potaknuti ljude širom svijeta da zaista počnu slaviti najveći anti-božićni blagdan. 

Festivus je zapravo stvoren i osmišljen "odmazda Božiću", odnosno božićnoj histeriji i komercijalizaciji. Namijenjen je svima onima kojima se više ne da biti "božićnom  žrtvom" i koji se na neki način žele oduprijeti onome što je Božić danas postao.

Brojni obožavatelji serijala dosad su već stvorili tradiciju slavljenja Festivusa, a čitavoj ideji i svima koji je podržavaju, posvećena je i internet stranica.

U Seinfeldu, Festivus je nastao nakon što se prije mnogo godina Frank Costanza u kupnji igračke za sina potukao s drugim kupcem i uvidio besmislenost pritisaka i frustracija koje Božić sa sobom nosi. Upravo tad, u njegovoj se glavi rodila ideja o "blagdanu za sve ostale".

Međutim, ideja za ovaj blagdan nije tek tako došla tvorcima serije. Izmislio ga je pisac Dan O'Keefe još 1966., a popularizirao njegov sin Daniel koji je jedan od scenarista serije i uveo taj praznik u obitelj Costanza. 

Kao što je i praznik totalno sve kontra Božiću, takvi su i slavljenici. Nakon što se svi okupe, prisjećaju se frustracija iz prethodne godine, ali i sve što imaju za prigovoriti drugima, odnosno navode na koje su ih sve načine drugi razočarali.

ŽIVOPISNI SUSJED Ja sam pravi Kramer i vrijeme je da vam ispričam svoju priču

Festivusna večera nikako ne smije biti kao tradicionalna božićna večera, dovoljna je tjestenina bolognese. Kićenje bora ne dolazi u obzir – umjesto njega postoji aluminijska šipka koju možete staviti bilo gdje, ali na njoj ne smije biti ništa. Isto vrijedi za darove – nitko nikome ništa ne kupuje.

Zanimljiv je i način na koji se blagdan završava: obitelj organizira "turnir" u hrvanju i sve dok netko ne obori oca, glavu obitelji na pod, blagdan se ne završava.

Idi na 24sata

Komentari 6

  • cucak fredi 28.12.2019.

    Ok.

  • 28.12.2019.

    Naravno da se ismijavaju iz Božića, kada glavni glumci nisu kršćani...

  • Dr.Gonzo. 26.12.2019.

    Stetan Festivus for the rest of us.

Komentiraj...
Vidi sve komentare