To je to što me zanima!

Ovo je najkraći test inteligencije na svijetu: Pitanja su samo tri. Imate li vi sve točne odgovore?

Sastoji se od samo tri pitanja, a osmišljen je kako bi se mogla izmjeriti sklonost osobe da nadjača netočan 'instinktivni' odgovor...
Vidi originalni članak

Ovih dana društvenim mrežama opet je počeo kružiti 'Test kognitivne refleksije', kojeg dio stručnjaka kolokvijalno zove 'najkraćim IQ testom na svijetu'. Sastoji se od samo tri pitanja, a osmišljen je kako bi se mogla izmjeriti sklonost osobe da nadjača netočan 'instinktivni' odgovor.

Test je djelo psihologa Shanea Fredericka, prvi put je objavljen 2005. godine, a popularan je i danas.

JESTE LI MEĐU NJIMA? Znakovi da je netko izuzetno inteligentan: Od postavljanja hrpe pitanja do skromnosti

Pitanja su sljedeća:

1) Ako lopta i palica zajedno koštaju 1,10 dolara, a palica košta dolar više od loptice, koliko košta lopta?
2) Ako pet strojeva u pet minuta proizvede pet naprava, koliko bi vremena trebalo da sto strojeva proizvede sto naprava?
3) Zamislite jezero. Tu su lopoči. Svakog dana se površina koju oni zauzimaju udvostruči. Za prekriti cijelo jezero potrebno im je 48 dana. Nakon koliko dana bi pola jezera bilo pokriveno lopočima?

Puno ljudi na prvu daje odgovor: 10 centi, 100 minuta i 24 dana. 

MOZGALICA KOJA NIJE ZA SVAKOGA Pokušajte! Samo rijetki mogu na ovoj slici u roku od trideset sekundi pronaći naopaku brojku

Međutim, sva ta tri odgovora su pogrešna. Ako ste pogriješili, ne brinite. Test je napravljen da mozak 'skoči' na pogrešan odgovor.

VARAJU LI VAS OČI? Optička varka koja je zaludila društvene mreže: Možete li na ovoj fotografiji pronaći sve pse?

Točni odgovori su da loptica košta pet centi, da je stroju i dalje potrebno pet minuta te da bi nakon 47 dana pola jezera bilo pokriveno lopočima...

Idi na 24sata

Komentari 3

  • samo da ti kazem 09.11.2023.

    test za audiciju "Ljubav na selu"

  • Zima_2 09.11.2023.

    1) Lopta 1,05$; Palica 0.05$ 2) 5 minuta 3) 47 dana. Brzi instinktivni odgovori mogu biti pogrešni, bez obzira što vam razni gurui bajaju o nepogrešivosti vašeg instinkta. To je sve što ovaj nazovi test govori.

  • FrozenAcc 09.11.2023.

    Instant test za tarde svih vrsta! Ovo nije test inteligencije, nego test za mlade generacije koje žele sve brzo, sad i odmah!

Komentiraj...
Vidi sve komentare