To je to što me zanima!

Planet je sporiji: Zbog sablasne tišine lakše se 'čuju' i potresi

Ako živite u gradu ili uz prometnicu, mogli ste primijetiti da je tiše nego inače, a ta tišina osjeća se i u kori zemlje. Upravo zbog toga detektori mogu s mnogo većom točnošću pratiti svako, pa i najmanje podrhtavanje tla
Vidi originalni članak

Sada već i vrapci na grani znaju da je ova pandemija utjecala na živote svih stanovnika ove planete, ne samo u zdravstvenom, društvenom i ekonomskom, smislu. Sve je stalo, pa čak i Zemlja.

Časopis Nature piše da se i planet giba manje nego inače, a istraživači koji se bave proučavanjem Zemljina kretanja kažu da u posljednjih nekoliko tjedana primjećuju smanjenje seizmičke buke.

SMISLENA ANALIZA MITOVA Objašnjeno: Zašto na zavjere o koroni nasjedaju i pametni ljudi

Tišina se osjeća u kori Zemlje

To se, kako navode, događa jer se smanjila aktivnost, transport, kretanje općenito. Djelovati je prestala čitava jedna mreža, javni prijevoz u mnogim se dijelovima svijeta ugasio, ljudi ne putuju na posao već rade od kuće, avioni ne lete. 

Ako živite u gradu ili uz prometnicu, mogli ste primijetiti da je tiše nego inače, a ta tišina osjeća se i u kori zemlje.

Upravo zbog toga detektori mogu s mnogo većom točnošću pratiti svako, pa i najmanje podrhtavanje tla, kao i vulkansku aktivnost te ostala seizmička kretanja.

Belgijski seizmolog Thomas Lecocq objasnio je da baš kao što prirodna kretanja poput potresa utječu na Zemljinu koru, tako na nju utječu i sve vibracije koje proizvode vozila u gibanju i industrijske mašinerije. Pojedinačni utjecaji su zanemarivi, no zajedno proizvode značajnu količinu pozadinske buke koja umanjuje pokušaje seizmologa da zabilježe druge signale na istim frekvencijama.

Posljednjih tjedana 'uši' seizmologa čuju  bolje nego ikad

Ako se ograničenje kretanja nastavi, detektori koji su inače pozicionirani u gradovima, moći će lakše izdvojiti lokaciju podrhtavanja tla nakon potresa. Odnosno, lakše će se moći izračunati gdje će podrhtavanja biti najjača s obzirom na epicentar.

- Signali će biti popraćeni s manje buke, što će nam dopustiti da iz svakog podrhtavanja iščitamo još malo dodatnih informacija koje inače ne bismo mogli zabilježiti - kaže seizmolog Andy Frassetto.

Manjak ljudske buke dopušta i onima koji se bave proučavanjem kretanja u oceanima da registriraju više informacija i pritom saznaju više o samim kretanjima u kori zemlje.

Idi na 24sata

Komentari 5

  • 11.04.2020.

    Kako očiti google translate prijevod engleskog idioma "moving slow" koji simbolizira obustavu radova. :D

  • broj123 09.04.2020.

    planet sporiji? što će onda dan trajati 25 sati?

  • pero koji ti 09.04.2020.

    Jos meni jucer neki dugacak dan??

Komentiraj...
Vidi sve komentare