To je to što me zanima!

Ponijela ga dosada na poslu: Ruski zaštitar na milijunskoj slici kemijskom nacrtao oči

Srećom nije jako pritisnuo kemijsku pa nije probio sliku, a oči su se lako uklonile. Restauracija je stajala oko 2800 eura (oko 21.000 kuna).  Zaštitar je dobio otkaz
Vidi originalni članak

Posjetitelji muzeja u ruskom Ekaterinburgu su se šokirali nakon što su primijetili da je netko šarao po vrijednoj slici. Prema pisanju ruskih medija, zaštitaru je bilo dosadno pa je po slici "crtao" kemijskom olovkom. Na slici "tri figure" Anne Leporskaye iz 1930. godine nacrtao je oči. Time je potpuno izmijenio sliku jer u originalu figure na slici nemaju oči. 

Posjetitelji su to odmah prijavili upravi muzeja koja je utvrdila da je štetu napravio zaštitar (60) kojem je to bio prvi radni dan. Crtao je po slici koja je osigurana na 880.000 eura (oko 6,6 milijuna kuna). Srećom nije jako pritisnuo kemijsku pa nije probio sliku, a oči su se lako uklonile. Restauracija je stajala oko 2800 eura (oko 21.000 kuna). 

MAJKO MILA... Obnavljao djelo iz 17. stoljeća

Zaštitar je dobio otkaz. Slijedi mu kazna. Policija zasad ne zna kolika je točno šteta, ali su utvrdili da je muškarac "uništio ili oštetio kulturno dobro Ruske federacije" za što je kazna godinu dana zatvora. 

Ovaj je slučaj podsjetio na umjetnički zločin iz 2012. godine kad je amaterka Cecilia Gimenez dobila zadatak obnoviti fresku španjolskog umjetnika Eliasa Garcije Martineza. 

ZGROZILA JAVNOST Baka (80) 'restaurirala' staru fresku i potpuno je uništila

Što je učinila od djela koje prikazuje Isusa s krunom od trnja, teško je opisati riječima... 

No, slika je privukla toliku pažnju da su u to mjesto hrlili brojni turisti. Na kraju je malo mjesto u Španjolskoj zaradilo puno novaca... 

Idi na 24sata

Komentari 32

  • tvrtvrt 11.02.2022.

    Sad bar lici slika na nesto i porasla joj je cjena

  • mdcro24 11.02.2022.

    Sad tek slika vrijedi nesto

  • Gruntovčani 11.02.2022.

    Genije

Komentiraj...
Vidi sve komentare