To je to što me zanima!

Ribar u mreži pronašao nešto ljigavo i brzo postao milijunaš

Khalid Al Sinani pronašao je tzv. ambra, rijetki nusproizvod kitovog probavnog sustava koji se naziva i "plutajuće zlato". Tu kitovu bljuvotinu vrlo cijene proizvođači parfema
Vidi originalni članak

Khalid Al Sinani ribar iz Omana postao je milijunaš nakon što je u mreži pronašao nešto ljigavo, ali jako vrijedno. Za ulov je dobio dva milijuna dolara (oko 14 milijuna kuna). Ribar je u mreži našao tzv. ambru, rijetki nusproizvod kitovog probavnog sustava koji se naziva i "plutajuće zlato". Tu kitovu bljuvotinu vrlo cijene proizvođači parfema. Ambra se koristi u proizvodnji parfema jer omogućava da miris dulje traje.

Al Sinani je medijima ispričao kako je nakon ribolova krenuo kući i tada je osjetio strašan smrad. Otkrio je da dolazi iz njegove mreže. Sretni ribar rekao je kako će se prestati baviti ribolovom i milijune potrošiti na luksuzniji život.

Ambra je izlučevina ulješura. Potrebne su godine kako bi narasla i smatra se da kitove štiti od oštrih i teških stvari koje mogu progutati. U oceanima pluta godinama prije nego što dođe do obale. Utjecaj sunca i slane morske vode ambru pretvaraju u mekanu, sivu masu.

Najveća ambra pronađena je 1913. godine u Australiji i bio je težak 455 kilograma. U prošlosti su je smatrali afrodizijakom. Ambra koju je našao Al Sinani težak je oko 60 kilograma, piše Daily Mail. 

Prvo odbojna, a onda profinjena

Iako na prvi pogled odbojan, pod utjecajem sunca, morske vode i atmosfere, ambergris poprima svjetliju boju, od srebrno-sive do zlatno-žute nijanse, sve dok na kraju ne postane potpuno bijel.Tada i njegov miris dobija profinjenu i blagu, slatkastu zemljanu notu. 

Idi na 24sata

Komentari 12

  • tanjafilip 16.11.2016.

    Blago njemu!!!

  • Cukrena 15.11.2016.

    Bogat ulov...ee kad te sreća hoće..

  • napoleonov sin 15.11.2016.

    superrrr

Komentiraj...
Vidi sve komentare