To je to što me zanima!

Rijetki i ugroženi klokan došao na svijet u zoološkom: Snimili ga kako je iskočio iz tobolca

Stručnjaci za zaštitu prirode u zoološkom vrtu u Velikoj Britaniji snimili su trenutak kada je rijedak klokan penjaš prvi put iskočio iz tobolca svoje majke, u sklopu istraživanja čiji je cilj pomoći ugroženoj vrsti
Vidi originalni članak

Neuhvatljivi klokan penjaš Dendrolagus goodfellowi puno je manji od poznatije vrste australskog klokana. Porijeklom je iz planinskih prašuma Papue Nove Gvineje, gdje su ugroženi zbog lova i uništavanja staništa.

Vrsta živi visoko na drveću i izgubila je više od polovice svoje populacije u posljednjih 30 godina.

NOVA MALIŠANKA FOTO Prekrasne vijesti iz ZG Zoo-a: Stigla beba vodenkonj

Dendrolagus goodfellowi jedna je od 14 vrsta klokana penjaša. Ostale se nalaze u nizinskim i planinskim šumama Indonezije, krajnjeg sjevera Queenslanda, Australije i također u Papui Novoj Gvineji.

Dave White, voditelj tima zoološkog vrta u Chesteru u sjeverozapadnoj Engleskoj, rekao je da su dokumentirali rast tobolčara pomoću posebnog endoskopa koji je pažljivo stavljan u majčin tobolac.

"Imajući ove ugrožene vrste pod našom skrbi, možemo naučiti toliko toga o njima i ova vrsta informacija koje prikupljamo mali je dio njihovog očuvanja u divljini", rekao je za AFP.

Budući da se malo zna o njihovom razvoju, znanstvenici se nadaju da će snimanje procesa kamerom poboljšati prakse očuvanja i pomoći drugim sličnim vrstama u jugoistočnoj Aziji da prežive u divljini.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare