To je to što me zanima!

Španjolski parlament daje majmunima ljudska prava

Ako se izglasa u parlamentu, prema zakonu bit će ilegalno koristiti majmune za eksperimente, kao cirkuske zvijezde ili glumce u reklamama i TV-u
Vidi originalni članak

Odluka bi tim više bila neobična s obzirom da udruge za zaštitu životinja kritiziraju Španjolsku zbog tretmana prema bikovima i magarcima. Odbor za zaštitu okoliša odobrio je rezolucije koje zadovoljavaju Projekt velikih majmuna koji su stvorili znanstvenici i filozofi koji smatraju da naši najbliži srodnici zaslužuju pravo koje je dosad bilo dozvoljeno samo ljudima.
- Ovo je povijesni dan u borbi za životinjska prava i obrane naših evolucijskih drugova koji će bez sumnje ući u ljudsku povijest - rekao je Pedro Pozas, direktor projekta.
Španjolska, poznata po konzervativnim vrijednostima, tek je legalizirala razvod 1980. godine. Ali, Zapaterova socijalistička vlada legalizirala je homoseksualne brakove, smanjila utjecaj crkve u edukaciji te uvela ministarstvo za ravnopravnost spolova. Vlada se sprema preraditi Ustav u narednih godinu dana i zabraniti eksperimente na majmunima.
- Ne znamo da se majmuni koriste u eksperimentima u zemlji, ali ni ne postoji zakon koji bi to zabranio - rekao je Pozas.
Zoološki vrtovi, koji imaju 315 majmuna, morat će poboljšati 70 posto prostora da bi ih smjeli držati. Filozofi Peter Singer i Paola Cavalieri osnovali su 1993. godine Projekt velikih majmuna argumentirajući da neljudski humanoidi kao što su čimpanze, gorile i orangutani trebaju uživati pravo na život i slobodu bez mučenja.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare