To je to što me zanima!

Spasila sovicu u Zagrebu: Pala je iz gnijezda, opkolile je vrane

Pronašla ju je odgojiteljica u zagrebačkom parku. Ušaru su smjestili u ZOO, gdje su ove godine primili već 15 njenih rođakinja. Prebacit će ju u udrugu za zaštitu divljih životinja AWAP
Vidi originalni članak

Prije tjedan dana na putu za posao ugledala sam malu sovu ušaru ispod stabla u zagrebačkom Parku ‘Vjekoslava Majera’. Prvo sam pomislila kako se radi o nekakvom plišancu, a ne o bespomoćnoj sovici.

Iznad nje su letjele i napadale je vrane pa sam je umotala u svoju jaknu i odnijela u vrtić, gdje radim, rekla nam je odgojiteljica Dijana.

Uspjeli su joj na špricu dati malo vode. U vrtiću su pričekali jednu od mama koja je veterinarka. Nisu je pokazivali djeci jer je bila prestrašena pa je nisu željeli dodatno uznemiravati. Veterinarka je odnijela malu sovu liječniku u zoološki vrt. Kasnije su im iz ZOO-a javili kako je beba nahranjena, da je dobro i da će sljedeći dan biti prebačena u udrugu za zaštitu divljih životinja AWAP.

- Sova mala ušara došla je u dobrom stanju, stara oko tri tjedna. U toj dobi male ušare počinju skakutati te vježbati muskulaturu krila. Tada se može dogoditi da ptica ispadne iz gnijezda. Utvrdili smo da nema nikakvih ozljeda. Životinja je bila stara oko tri tjedna. Ako ih građani pronađu na tlu, najbolje je da ih vrate nazad u gnijezdo. To vrijedi za sve vrste ptica. Ove smo godine zaprimili petnaestak malih ušara - kazao je ravnatelj zagrebačkog ZOO-a Damir Skok.

- Naravno, prvo što sam pokušala bilo je vratiti je u gnijezdo, no stabla su bila visoka i ništa nisam vidjela od vrana koje su je okružile - rekla je Dijana.

Na pitanje zašto su vrane napale ptičicu, odgovara ornitolog Nenad Šetina.

- Sove su inače noćne životinje i kad ih vrane ugledaju, pokušavaju ih otjerati, ali i pojesti. Može nam se činiti da je vrana više nego inače, no njihov broj se zapravo smanjio. Vrane su veliki oportunisti te nemaju potrebe za lovom ako se mogu hraniti ostacima smeća, a život u gradu je sigurniji jer ih nitko ne lovi - rekao je Šetina.

Idi na 24sata

Komentari 11

  • rijetko kulturan 29.05.2019.

    Jel dobila kaznu jer je oplela par komada vrane?

  • Bad card 29.05.2019.

    Jadne vrane su ostale bez ručka, a vranići su možda ostali gladni... dok nekom ne smrkne, drugom ne svane.

  • bubamara080 29.05.2019.

    Pa kaj spasila sam i ja malu ozlijedenu vranu neki dan koju su svi ignorirali 2 dana pa nisam slala u novine 🙄

Komentiraj...
Vidi sve komentare