To je to što me zanima!

Ukrali sliku vrijednu milijune, a policija nije ni prstom mrdnula

U pokušaju da se domognu vrijedne slike, lopovi su čekićem razbili staklo vitrine u crkvi Sv. Marije Magdalene u mjestu Liguria i pobjegli automobilom. Ali ukrali su običnu kopiju
Vidi originalni članak

Policiju u Italiji nije pretjerano uzrujala drska krađa slike Raspeća flamanskog renesansnog umjetnika Pietera Brueghela mlađeg vrijedna milijune, iz jednostavnog razloga - zamijenjena je kopijom.

U pokušaju da se domognu vrijedne slike, lopovi su čekićem razbili staklo vitrine u crkvi Sv. Marije Magdalene u mjestu Liguria i pobjegli automobilom.

Nekoliko sati kasnije, talijanska policija je objavila da je do njih mjesec dana ranije došla informacija o planiranoj krađi. Odlučili su da ništa neće prepustiti slučaju i pripremili se na vrijeme. Original umjetnine su zamijenili replikom i u crkvu postavili nadzorne kamere, piše BBC.

Policija traži drske lopove

No iako nisu ukrali pravu stvar, kradljivci se neće izvući bez posljedica. Policija proučava snimke krađe, a policijski istražitelji su u potrazi za počiniteljima.

Nešto ranije, prije nego što je u javnost dospjela informacija da je slika zamijenjena, gradonačelnik Daniele Montebello izjavio je za talijansku novinsku agenciju ANSA-u da je 'slika od neprocjenjive vrijednosti te da krađa predstavlja težak udarac za cijelu lokalnu zajednicu'. 

No u srijedu navečer, priznao je da nije bio 'potpuno iskren i da zbog istrage nije smio otkriti da je slika zamijenjena'. 

Gradonačelnik je zahvalio osoblju crkve koji su sačuvali prisebnost - jedan od njih je uočio da se ne radi o originalnom djelu, ali čuvao je tajnu - objasnio je. 

Družio se i s našim Julijem Klovićem

Pieter Bruegel mlađi sin je flamanskog slikara Pietera Brueghela starijeg, i slavan je ne samo zbog svojih slika nego i zbog kopija očevih radova. Tako postoji nekoliko replika slike Raspeća koje se međusobno razlikuju po sitnim detaljima, a jedna je izložena u Muzeju likovne umjetnosti u Budimpešti.

Pieter Brueghel stariji u 16. stoljeću primljen je u slikarski ceh u Antwerpenu i tijekom svojeg rada proučavao je i Michelangelove slike u Sikstinskoj kapeli. Zanimljivost je i da je Brueghel stariji bio dobar prijatelj s hrvatskim minijaturistom Julijem Klovićem, te da je u jednom periodu svojeg života živio kod njega u Rimu. 

Idi na 24sata

Komentari 9

  • 14.03.2019.

    policajci zaspali

  • plava70 14.03.2019.

    Ljudi niti za vrijeme komunizma se nije toliko blatila crkva kao sad,sramota...

  • Roy Ban 14.03.2019.

    Orginal prodao mjesni pop....

Komentiraj...
Vidi sve komentare