To je to što me zanima!

'Usporite, ubijate ih!': Pregazili lastavice kod Vranskog jezera

Jato lastavica se, vjerojatno zbog jakog vjetra, zadržalo neposredno uz cestu, a prilikom prolaska automobila velikom brzinom ptice bi poletjele te, nažalost, na taj način stradale
Vidi originalni članak

Iz parka prirode Vransko jezero poslali su molbu vozačima da prilagode brzinu vožnje uvjetima jakog vjetra prilikom prolaska neposredno pored Ornitološkog rezervata, posebno na dionici od Pakoštana do mjesta Vrana, kako bi spriječili daljnje stradavanje ptica. Naime, dvadesetak lastavica smrtno je stradalo u naletima automobila u blizini parka prirode Vransko jezero. U blizini autokampa Crkvine je nađene su stradale lastavice polomljenih krila i vidljivih tragova udarca.

Jato lastavica se, vjerojatno zbog jakog vjetra, zadržalo neposredno uz cestu, a prilikom prolaska automobila velikom brzinom ptice bi poletjele te, nažalost, na taj način stradale. 

ODMORIŠTA PUNA, NE MOGU NIGDJE Dalmacija odsječena: Orkanski udari vjetra 'pobacali' kamione

Proljetna migracija je u tijeku, a lastavice se u okolici Vranskog jezera hrane mušicama i nisko lete. Sve to rade u uvjetima jakog vjetra, niske temperature i dugog leta koji je iza njih pa su često jako iscrpljene.  

Lastavice su uginule zbog posljedica unutarnjeg krvarenja zadobivenih prilikom naleta automobila. Pronađeno je ukupno 14 stradalih i već uginulih lastavica i 1 daurska lastavica, a uz cestu je bilo ostataka još nekolicine.

Za pretpostaviti je da bi broj stradalih ptica dok se vrijeme ne smiri mogao biti i veći. Pronađene su i dvije ošamućene ptice, od kojih je jedna nažalost u međuvremenu uginula, a druga je trenutno na toplom, mračnom i mirnom mjestu, odakle će je pustiti nakon što se oporavi. 

Oznake upozorenja s natpisom "Ptice na cesti!" tamo su postavljene, ali ih vozači uglavnom ne poštuju, kao što često ne poštuju ni table s ograničenjem brzina.

Idi na 24sata

Komentari 17

  • Torento 25.03.2018.

    Vransko jezero je inače poznato po osobama koje se bave intenzivnim krivolovom kod jezera (osobito sjeverna strana jezera), i kako bi se osvećivali čuvarima parka, namjerna palež u parku je redovna pojava.

  • 23.03.2018.

    Same lastavice su krive , zašto se nisu sklonile u šaš ??? a i prerano su krenule na jug.

  • roket 23.03.2018.

    Chemtrails??

Komentiraj...
Vidi sve komentare