Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
17 komentara

'Usporite, ubijate ih!': Pregazili lastavice kod Vranskog jezera

Jato lastavica se, vjerojatno zbog jakog vjetra, zadržalo neposredno uz cestu, a prilikom prolaska automobila velikom brzinom ptice bi poletjele te, nažalost, na taj način stradale

Foto: google street view/park prirode vransko jezero
17 komentara

Iz parka prirode Vransko jezero poslali su molbu vozačima da prilagode brzinu vožnje uvjetima jakog vjetra prilikom prolaska neposredno pored Ornitološkog rezervata, posebno na dionici od Pakoštana do mjesta Vrana, kako bi spriječili daljnje stradavanje ptica. Naime, dvadesetak lastavica smrtno je stradalo u naletima automobila u blizini parka prirode Vransko jezero. U blizini autokampa Crkvine je nađene su stradale lastavice polomljenih krila i vidljivih tragova udarca.

Foto: park prirode vransko jezero

Jato lastavica se, vjerojatno zbog jakog vjetra, zadržalo neposredno uz cestu, a prilikom prolaska automobila velikom brzinom ptice bi poletjele te, nažalost, na taj način stradale. 

ODMORIŠTA PUNA, NE MOGU NIGDJE Dalmacija odsječena: Orkanski udari vjetra 'pobacali' kamione

Proljetna migracija je u tijeku, a lastavice se u okolici Vranskog jezera hrane mušicama i nisko lete. Sve to rade u uvjetima jakog vjetra, niske temperature i dugog leta koji je iza njih pa su često jako iscrpljene.  

Foto: park prirode vransko jezero

Lastavice su uginule zbog posljedica unutarnjeg krvarenja zadobivenih prilikom naleta automobila. Pronađeno je ukupno 14 stradalih i već uginulih lastavica i 1 daurska lastavica, a uz cestu je bilo ostataka još nekolicine.

Za pretpostaviti je da bi broj stradalih ptica dok se vrijeme ne smiri mogao biti i veći. Pronađene su i dvije ošamućene ptice, od kojih je jedna nažalost u međuvremenu uginula, a druga je trenutno na toplom, mračnom i mirnom mjestu, odakle će je pustiti nakon što se oporavi. 

Foto: park prirode vransko jezero

Oznake upozorenja s natpisom "Ptice na cesti!" tamo su postavljene, ali ih vozači uglavnom ne poštuju, kao što često ne poštuju ni table s ograničenjem brzina.

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message