To je to što me zanima!

Velikogorički dr. Dolittle spasio lane kojeg je ozlijedila kosilica

Isprali smo rane, dali mu infuziju, antibiotik, pripremili obloge i improvizirali proteze, pa je lane odmah nakon naše intervencije ustalo na sve četiri nogice i napravilo prve korake, rekao je Nikola Robić
Vidi originalni članak

Stradavanje lanadi pod kosilicama traktora nije rijetkost u doba košnje. Male i nemoćne životinje teško se uoče u visokoj travi, a kad ih kosilica zahvati po nogama, za njih uglavnom nema spasa.

Bez sva četiri papka ostalo je u srijedu i jedno lane u okolici Velike Gorice. Supruga čovjeka koji ga je u nehotice tako ozlijedio u košnji donijela je nesretnu životinjicu u velikogoričku veterinarsku stanicu i ondje mu je ozljede sanirao dr. med. vet Nikola Robić

- Isprali smo rane, dali mu infuziju, antibiotik, pripremili obloge i improvizirali proteze, pa je lane odmah nakon naše intervencije ustalo na sve četiri nogice i napravilo prve korake. Ako će mu se moći pružiti pažnja i njega, s improviziranim protezama i oblogama, moglo bi nastaviti živjeti i kretati se, premda je jasno da neće nikad trčati u punoj brzini u divljini - kazuje nam velikogorički dr. Dolittle.

On vjeruje da će se lane prilagoditi i izvući, čim je s lakoćom ustalo na nogice nakon malo analgetika.

Lane su poslije zbrinuli djelatnici Zoološkog vrta grada Zagreba, a ravnatelj te ustanove potvrdio je da u posljednje vrijeme imaju veći broj sličnih intervencija, u kojima spašavaju divlje životinje i u drugim dijelovima zemlje, ne samo na području glavnoga grada ili okolici:

- Lane će biti najprije smješteno u karanteni bolnice zoološkog vrta, a o njegovu oporavku ćemo više moći reći kada ga naši veterinari pregledaju i procjene stanje, kazuje ravnatelj dr. vet. med Damir Skok.

Zoološki vrt kojem je Skok na čelu od početka 2016. godine, za tjedan dana slavi svoj 93. rođendan, a osim brojnih sadržaja i znatno kvalitetnijih nastambi, ta ustanova se u posljednje vrijeme ističe upravo radom na spašavanju i zaštiti životinja iz divljine. Nedavno je svoj prvi rođendan u divljini proslavio mali ris Martin, u čijem su spašavanju bitnu ulogu odigrali upravo stručnjaci zagrebačkog zoološkog vrta, a isti stručnjaci su nedavno pomogli i da se oporave te da se u divljinu pusti pet bjeloglavih supova, koji su spašeni kada su pali s kvarnerskih litica pri pokušaju prvog uzlijetanja. 

Idi na 24sata

Komentari 36

  • Conor-McGregor 28.06.2018.

    Kmeee

  • retita🦋 01.06.2018.

    Predivno plaho biće.I sada mi krase jutro i donose mir.Hvala im na tome.;)

  • 31.05.2018.

    svaka čast

Komentiraj...
Vidi sve komentare