To je to što me zanima!

Znanstvenik napravio luk koji ne izaziva suzne oči

Prerezani luk uz amnio-sumporne kiseline ispušta enzime. Enzimi pomažu sumporu da ispari što izaziva suze. Kod novog luka su blokirani enzimi
Vidi originalni članak

Colin Eady, znanstvenik za hranu i poljodjelske kulture iz Novog Zelanda stvorio je genetski modificirani luk. Za sada je sve u početnoj fazi, no ukoliko bude napredovalo planiranim tijekom za deset godina bi se mogao naći u proizvodnji i prodaji. Eady je u suradnji s japanskim laboratorijima uspio ukloniti enzime koji nadražuju oči. Kaže da je taj luk puno ukusniji i zdraviji od prirodnog. Do otkrića je došlo nakon što su japanski znanstvenici pronašli gen koji je odgovoran za suze. Ovom luku nije dodan strani gen kako bi se postigla promjena, već je utjecaj problematičnog gena smanjena. Sumporni elementi koji izazivaju suze se ne stvaraju nego se ta komponenta koristi za poboljšavanje okusa. Njegov rad pohvalile su kolege iz cijeloga svijeta naglasivši da će ovaj izum poboljšati prehrambene mogućnosti ljudima.

Idi na 24sata

Komentari 0

Komentiraj...
Vidi sve komentare