To je to što me zanima!

El Cubano - kralj sendviča bez kojeg jednostavno ne možete!

Dugo vremena ništa specijalno ne skuhah, pa samim time ni ne napisah. No u arhivi, pod slojevima prašine našao se recept inspiriran filmom koji sam već par puta halapljivo progutala: Chef.
Vidi originalni članak

Film je o kuharu koji prestižnom fine dineing-u kaže adios i otvori kamion s jednostavnom, uličnom hranom, a centar svega je sendvič: el cubano. Od marinirane svinjetine, kiselih krastavaca i senfa, u hrskavom pecivu a la baguette, debelo premezanim maslacem iznutra i izvana za sočnost i hrskavost.

Filmić je slatki, onako feel good, s ukusnim i jednostavnim receptima. A ovaj sendvič je on prozvao kraljem svih sendviča, što se čini kao prikladno ime.

Sastojci za 4 poštena sendviča:

 

0,6 kg svinjske lopatice
60 ml maslinova ulja
pušlek korijandera
1 korica naranče
60 ml soka od naranče
40 ml soka od limete
2 grančice mente
3 češnja češnjaka
1 žličica origana
1/2 žličice mljevenog kumina
1/3 žličice soli i jednako toliko papra

100 g pečene/kuhane šunke
80 g sira, zrelijeg, fino topljivog
senf, pikantniji
kiseli krastavci
maslac
lizika, mali baguette

Priprema:

 

U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, nasjeckani korijander i mentu, sok i koricu naranče, sok limete, kumin, origano, protisnuti češnjak te dodajte sol i papar. Ulijte u veću plastičnu vrećicu te dodajte svinjetinu u komadu. Zatvorite vrećicu te par minuta trljajte kako bi se okusi upili u meso. Stavite u zdjelu i ostavite preko noći u frižideru.

Pećnicu zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva. Meso izvadite iz marinade i podfrknite krajeve ispod kako bi dobili štrucasti oblik. Ako je lakše možete i podvezati špagom. Posolite i popaprite. Pecite 30 minuta, potom smanjite na 190 Celzijevih i pecite još 1 h. Ostavite da odmori 30 minuta.
Na grill tavi prepecite šunku minutu sa svake strane.

Pecivo prerežite po dužini, pa unutrašnjost namažite maslacem i prepecite na tavi (na masti od šunke) dok ne zazlati. Premažite bogato obje strane senfom, složite slojeve šunke, na tanke kriške narezane svinjske lopatice i kriške kiselih krastavaca. Poklopite.
Vanjsku strane premažite maslacem i prepecite na grill tavi. Najbolje je preko sendviča staviti papir za pečenje i neku tešku tavu, ja stavim plitki široki tanjur i mužar da težina pritisne i spljošti sendvič. Okrenite na drugu stranu i ponovite.

Servirati vruće uz hladnu pivu.

U slast!

T.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

 

O autorici: 

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Idi na 24sata