Obavijesti

Kolumne

El Cubano - kralj sendviča bez kojeg jednostavno ne možete!

El Cubano - kralj sendviča bez kojeg jednostavno ne možete!
1

Dugo vremena ništa specijalno ne skuhah, pa samim time ni ne napisah. No u arhivi, pod slojevima prašine našao se recept inspiriran filmom koji sam već par puta halapljivo progutala: Chef.

VIDEO

Film je o kuharu koji prestižnom fine dineing-u kaže adios i otvori kamion s jednostavnom, uličnom hranom, a centar svega je sendvič: el cubano. Od marinirane svinjetine, kiselih krastavaca i senfa, u hrskavom pecivu a la baguette, debelo premezanim maslacem iznutra i izvana za sočnost i hrskavost.

Filmić je slatki, onako feel good, s ukusnim i jednostavnim receptima. A ovaj sendvič je on prozvao kraljem svih sendviča, što se čini kao prikladno ime.

Sastojci za 4 poštena sendviča:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

 

0,6 kg svinjske lopatice
60 ml maslinova ulja
pušlek korijandera
1 korica naranče
60 ml soka od naranče
40 ml soka od limete
2 grančice mente
3 češnja češnjaka
1 žličica origana
1/2 žličice mljevenog kumina
1/3 žličice soli i jednako toliko papra

100 g pečene/kuhane šunke
80 g sira, zrelijeg, fino topljivog
senf, pikantniji
kiseli krastavci
maslac
lizika, mali baguette

Priprema:

 

U zdjeli pomiješajte maslinovo ulje, nasjeckani korijander i mentu, sok i koricu naranče, sok limete, kumin, origano, protisnuti češnjak te dodajte sol i papar. Ulijte u veću plastičnu vrećicu te dodajte svinjetinu u komadu. Zatvorite vrećicu te par minuta trljajte kako bi se okusi upili u meso. Stavite u zdjelu i ostavite preko noći u frižideru.

Pećnicu zagrijte na 220 Celzijevih stupnjeva. Meso izvadite iz marinade i podfrknite krajeve ispod kako bi dobili štrucasti oblik. Ako je lakše možete i podvezati špagom. Posolite i popaprite. Pecite 30 minuta, potom smanjite na 190 Celzijevih i pecite još 1 h. Ostavite da odmori 30 minuta.
Na grill tavi prepecite šunku minutu sa svake strane.

Pecivo prerežite po dužini, pa unutrašnjost namažite maslacem i prepecite na tavi (na masti od šunke) dok ne zazlati. Premažite bogato obje strane senfom, složite slojeve šunke, na tanke kriške narezane svinjske lopatice i kriške kiselih krastavaca. Poklopite.
Vanjsku strane premažite maslacem i prepecite na grill tavi. Najbolje je preko sendviča staviti papir za pečenje i neku tešku tavu, ja stavim plitki široki tanjur i mužar da težina pritisne i spljošti sendvič. Okrenite na drugu stranu i ponovite.

Servirati vruće uz hladnu pivu.

U slast!

T.

Izvorni tekst pročitajte ovdje

 

O autorici: 


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'
SKENDERICA 1912

Najstariji restoran u Zagrebu: Na brijegu je sve 'po domaći'

Od samog otvaranja, u restoran Skenderica dolaze gosti željni jednostavne, domaće hrane. Sir i vrhnje koje nabavljaju na Kvatriću ide u najfinije štrukle

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!
DAMIR MIŠKOVIĆ ZA 24SATA

Da nije stranih sudaca, imali bismo pakao, a želim zaigrati za Rijeku, ali mi Sopić neće dati!

Plus+ Naslov iz 2017. nas je financijski unazadio dvije godine, a vjerojatno će i ovaj. Ali ovaj put imamo puno ponuda za sve naše igrače, ali najviše za jednog. Uvjeren sam da će Rijeka biti prvak, kaže Damir Mišković
Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'
'BRAK NA PRVU'

Filipu je žao zbog svega što je rekao na vjenčanju s Tamarom: 'Uvijek sam za iskrenost, ali...'

Filip i Tamara prvo su gledali kako on govori da se ne bi okrenuo za djevojkom kao što je Tamara jer nije njegov rang