To je to što me zanima!

Lagano za kraj tjedna: Riblja gozba za samo nekoliko kuna

Danas sam krenula na plac s idejom kako ću kupiti svježe srdelice koje ću ovlaš okupati u oštrom brašnu i ispržiti u ulju. No život, nepredvidiv kakav je, me stavio na kušnju kad sam vidjela da srdelica nema.
Vidi originalni članak

Budući da imam kratki budžet i ne mogu lupati po brancinima i oradama bez prethodnog planiranja, odlučila sam se za ribu zvanu šarun (ne šaran!). Cijenom od 30 kn/kg u koje ulazi cca 5 komada (6 kn/kom) spada u vrlo povoljne ribe.

Šarun spada u porodicu bitnica. Ima izduženo tijelo, bočno blago spljošteno. Glava mu je blago izdužena s izduženom donjom čeljusti. Oči su mu velike, a unutar usta ima sitne zube koji se mogu naći na čeljustima, jeziku i nepcu. Ima tamniju bočnu prugu i dugačke prsne peraje. Repna peraja je izrazito račvasta. Bočno od repa ima nazubljen i tvrd dio, specifičan za svoju vrstu.

Nije popularna riba, ali ne znači da nije ukusna, dapače meni, dobro napravljena, prija više od brancina. Ima fino, čvrsto bijelo meso, a ono što je (nekima) nedostatak je poveća količina kostiju. No ukoliko ribu znate jesti i očistiti, ne bi trebalo biti problema. Uostalom jesti ribu polako, s rukama je i najveći gušt.

Sastojci:

  • šarun
  • pušlek peršina
  • 1 čili
  • 50 g maslaca
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 limun

Postupak:

  1. Ukoliko niste to tražili u ribarnici, očistite ribu od iznutrica i škrga. Dobro operite i posušite.
  2. U dublji protvan poslažite ribe, posolite i dobro nauljite maslinovim uljem. Posipajte češnjakom u prahu, dodajte na kolutiće nasjeckan čili i nasjeckane stapke peršina. Podlijte bijelim vinom, dodajte na komadiće natrgan maslac i nasjeckan limun.
  3. Prekrijte folijom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 20ak minuta. Potom otkrijte, pećnicu stavite na grill na 250 stupnjeva i pecite još 10ak minuta.
  4. Servirajte uz domaći kruh, kuhani krumpir ili mnoštvo zelene salate. Što god radili, ne bacajte umak koji nastane, čini jedan izvrstan toć.

U slast!

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Idi na 24sata