Obavijesti

Kolumne

Lagano za kraj tjedna: Riblja gozba za samo nekoliko kuna

Lagano za kraj tjedna: Riblja gozba za samo nekoliko kuna
1

Danas sam krenula na plac s idejom kako ću kupiti svježe srdelice koje ću ovlaš okupati u oštrom brašnu i ispržiti u ulju. No život, nepredvidiv kakav je, me stavio na kušnju kad sam vidjela da srdelica nema.

VIDEO

Budući da imam kratki budžet i ne mogu lupati po brancinima i oradama bez prethodnog planiranja, odlučila sam se za ribu zvanu šarun (ne šaran!). Cijenom od 30 kn/kg u koje ulazi cca 5 komada (6 kn/kom) spada u vrlo povoljne ribe.

Šarun spada u porodicu bitnica. Ima izduženo tijelo, bočno blago spljošteno. Glava mu je blago izdužena s izduženom donjom čeljusti. Oči su mu velike, a unutar usta ima sitne zube koji se mogu naći na čeljustima, jeziku i nepcu. Ima tamniju bočnu prugu i dugačke prsne peraje. Repna peraja je izrazito račvasta. Bočno od repa ima nazubljen i tvrd dio, specifičan za svoju vrstu.

Nije popularna riba, ali ne znači da nije ukusna, dapače meni, dobro napravljena, prija više od brancina. Ima fino, čvrsto bijelo meso, a ono što je (nekima) nedostatak je poveća količina kostiju. No ukoliko ribu znate jesti i očistiti, ne bi trebalo biti problema. Uostalom jesti ribu polako, s rukama je i najveći gušt.

Sastojci:

  • šarun
  • pušlek peršina
  • 1 čili
  • 50 g maslaca
  • 0,5 dcl bijelog vina
  • maslinovo ulje
  • sol
  • 1/2 žličice češnjaka u prahu
  • 1 limun

Postupak:

  1. Ukoliko niste to tražili u ribarnici, očistite ribu od iznutrica i škrga. Dobro operite i posušite.
  2. U dublji protvan poslažite ribe, posolite i dobro nauljite maslinovim uljem. Posipajte češnjakom u prahu, dodajte na kolutiće nasjeckan čili i nasjeckane stapke peršina. Podlijte bijelim vinom, dodajte na komadiće natrgan maslac i nasjeckan limun.
  3. Prekrijte folijom i stavite u pećnicu na 200 stupnjeva na 20ak minuta. Potom otkrijte, pećnicu stavite na grill na 250 stupnjeva i pecite još 10ak minuta.
  4. Servirajte uz domaći kruh, kuhani krumpir ili mnoštvo zelene salate. Što god radili, ne bacajte umak koji nastane, čini jedan izvrstan toć.

U slast!

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:


Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode