To je to što me zanima!

Namješteni milijunski natječaji: Afera Janaf je tek kap u moru

Istraga u aferi Janaf protiv njihova predsjednika uprave Dragana Kovačevića, ali i dvojice gradonačelnika, Vinka Grgića i Dražena Barišića, pokazala je zakulisne modele koji stoje iza takvih odgovora
Vidi originalni članak

Angažirali smo stručnu tvrtku koja je postavila propozicije, a navedeni ponuditelj je dao najpovoljniju cijenu i ispunio sve kriterije. Takav skoro tipizirani odgovor s manjim varijacijama možete dobiti u raznim državnim i lokalnim tijelima i poduzećima kad ih pitate o čudnim javnim natječajima. 

IVAN MALENICA: 'Izmijenit ćemo zakon kako bi sudski postupci bili brži, a ova uhićenja djeluju preventivno'

Istraga u aferi Janaf protiv njihova predsjednika uprave Dragana Kovačevića, ali i dvojice gradonačelnika, Vinka Grgića (SDP) i Dražena Barišića (HDZ), pokazala je zakulisne modele koji stoje iza takvih odgovora. Sve je bilo pomno namješteno. Ivanićgradski velmoža Krešo Petek svoj trojici dao je ili obećao mito, a onda je sve posloženo kako bi on i partneri dobili poslove.

Formalno je sve čisto, pokriveno papirima, stručnim mišljenjima i specifikacijama, a tek snimke dogovora otkrivaju namještanje natječaja vrijednih u ova tri slučaja više od 220 milijuna kuna. Ovaj trojac je pao, ali obrazac je više nego opasan i opravdano se može vjerovati da je primijenjen još mnogo puta prije toga. Jer ako je Petek davao mito u ova tri slučaja, kako znati da nije i u ostalima? A ta tvrtka posluje s HEP-om, Janafom, HŽ-om, s mnogo gradova i ministarstava.

MISTERIJ LUKSUZNIH NEKRETNINA Što je Kovačević radio u stanu kojeg nema u kartici? Zatajio je još jedan stan u centru Zagreba

Svake godine im se sliju milijuni jer su prošli na natječajima koje redom kontroliraju ili političari ili oni politički imenovani. A kako su reagirali prozvani? Govorili su neistinu bez imalo srama. U tvrtki Petek u četvrtak prijepodne rekli su nam da policija nije kod njih i da govorimo gluposti. Barišić i Grgić su suvereno stali pred kamere i poručili prije nego što su znali sve dokaze: Mi smo nevini i nikakvih zlouporaba nije bilo. Kao što je i Kovačević uvijek uvjeravao da je sve stekao sposobnošću te da Janaf vodi besprijekorno.

Dok je takve kulture laži, dok nema straha niti od institucija i javnosti i nema prave kontrole, otkriveno pogodovanje će biti tek kap u moru namještenih natječaja. A borba protiv korupcije nisu samo uhićenja nego i sustavi preventivne kontrole i nebiranje ljudi s “ljepljivim prstima”.

Idi na 24sata

Komentari 37

  • MarijanGrdašić 19.09.2020.

    Jasno je da su obje kreacije stranaka s lijeve i desne strane jednako premrežene kriminalom i mafijaškim odnosima. Kome više možemo vjerovati, no uvjeren sam da je to kap ili samo pokazna vježba. Jasno je da se trebalo hapsiti odmah a ne čekati da voljeni vođa HDZ a da mig službama. Vidimo da svekolika stranka i njihov predsjednik pažljivo biraju vrijeme kada hapsiti i koliku medijsku pažnju tome pokloniti, pa biraju i medije i suce i trenutke za hapšenja.

  • 19.09.2020.

    Tek će ovce ugledati da im je vjetar posušio svu travu...

  • mihaella 19.09.2020.

    Nekome je stal na žulj, ili nije dao dovoljno veliku apanažu.

Komentiraj...
Vidi sve komentare