Obavijesti

Kolumne

Komentari 37

Namješteni milijunski natječaji: Afera Janaf je tek kap u moru

Namješteni milijunski natječaji: Afera Janaf je tek kap u moru

Istraga u aferi Janaf protiv njihova predsjednika uprave Dragana Kovačevića, ali i dvojice gradonačelnika, Vinka Grgića i Dražena Barišića, pokazala je zakulisne modele koji stoje iza takvih odgovora

Angažirali smo stručnu tvrtku koja je postavila propozicije, a navedeni ponuditelj je dao najpovoljniju cijenu i ispunio sve kriterije. Takav skoro tipizirani odgovor s manjim varijacijama možete dobiti u raznim državnim i lokalnim tijelima i poduzećima kad ih pitate o čudnim javnim natječajima. 

'Izmijenit ćemo zakon kako bi sudski postupci bili brži, a ova uhićenja djeluju preventivno'
'Izmijenit ćemo zakon kako bi sudski postupci bili brži, a ova uhićenja djeluju preventivno'

Istraga u aferi Janaf protiv njihova predsjednika uprave Dragana Kovačevića, ali i dvojice gradonačelnika, Vinka Grgića (SDP) i Dražena Barišića (HDZ), pokazala je zakulisne modele koji stoje iza takvih odgovora. Sve je bilo pomno namješteno. Ivanićgradski velmoža Krešo Petek svoj trojici dao je ili obećao mito, a onda je sve posloženo kako bi on i partneri dobili poslove.

Formalno je sve čisto, pokriveno papirima, stručnim mišljenjima i specifikacijama, a tek snimke dogovora otkrivaju namještanje natječaja vrijednih u ova tri slučaja više od 220 milijuna kuna. Ovaj trojac je pao, ali obrazac je više nego opasan i opravdano se može vjerovati da je primijenjen još mnogo puta prije toga. Jer ako je Petek davao mito u ova tri slučaja, kako znati da nije i u ostalima? A ta tvrtka posluje s HEP-om, Janafom, HŽ-om, s mnogo gradova i ministarstava.

Što je Kovačević radio u stanu kojeg nema u kartici? Zatajio je još jedan stan u centru Zagreba
Što je Kovačević radio u stanu kojeg nema u kartici? Zatajio je još jedan stan u centru Zagreba

Svake godine im se sliju milijuni jer su prošli na natječajima koje redom kontroliraju ili političari ili oni politički imenovani. A kako su reagirali prozvani? Govorili su neistinu bez imalo srama. U tvrtki Petek u četvrtak prijepodne rekli su nam da policija nije kod njih i da govorimo gluposti. Barišić i Grgić su suvereno stali pred kamere i poručili prije nego što su znali sve dokaze: Mi smo nevini i nikakvih zlouporaba nije bilo. Kao što je i Kovačević uvijek uvjeravao da je sve stekao sposobnošću te da Janaf vodi besprijekorno.

Dok je takve kulture laži, dok nema straha niti od institucija i javnosti i nema prave kontrole, otkriveno pogodovanje će biti tek kap u moru namještenih natječaja. A borba protiv korupcije nisu samo uhićenja nego i sustavi preventivne kontrole i nebiranje ljudi s “ljepljivim prstima”.