24sata.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva, funkcionalnosti i prikaza sustava oglašavanja.

Slažem se, nastavi surfati
To je to što me zanima!

Ne možemo svi plaćati skuplju hranu da bismo nahranili škver

Tako je i sad, tijekom krize s Uljanikom. Državi visi više od 600 milijuna eura jamstava koje je dala, a nije kontrolirala po kojoj cijeni se grade brodovi i je li to održivo
Vidi originalni članak

Stotine milijuna eura, milijarda kuna više ili manje, sve su to iznosi koje si prosječni građanin ne može niti zamisliti niti će ih ikad vidjeti. I zato je još niska svijest da država nikad ne daje svoj novac nego se kune koje se upucavaju u subvencije, pomoći, jamstva, došle svaki put kad ste bilo što kupili i dali četvrtinu iznosa državi.

ULJANIK NAMJERNO UNIŠTEN? Krenula lavina 'prljavog rublja': Godinama su izvlačili milijune

Tako je i sad, tijekom krize s Uljanikom. Državi visi više od 600 milijuna eura jamstava koje je dala, a nije kontrolirala po kojoj cijeni se grade brodovi i je li to održivo. Kupovao se socijalni mir i osiguranje posla. Pa dok ide, ide. Iznos od 600 milijuna eura koji bi mogli doći na naplatu državi točno je tri puta veći od onog čega će se država odreći nižim PDV-om na svježe meso, ribu, voće i povrće. Dakle, tri puta manje nego izravna pomoć svim građanima da imaju jeftiniju i dostupniju hranu.

Nema još kalkulacije koliko bi država “izgubila” da snizi PDV na 13 posto i na sve mliječne proizvode i tako zatvori krug jeftinije hrane. Ali teško da bi godišnje i s tim bilo više od jamstava koja su dana Uljaniku za održavanje 4300 radnih mjesta. A kad se sjetimo da je država dosad potrošila 30 milijardi kuna na sva brodogradilišta, onda je jasno da ona nisu poslovala ni na račun države niti su svojim poslom mogli financirati sami sebe nego su živjeli na grbači svih nas. To je polazište da bi se povela bilo kakva rasprava o budućnosti Uljanika. Ali to ne znači da bi škverovi trebali propasti.

DOK RADNICI MOLE ZA PLAĆE Rajske vile direktora Uljanika: Podijelili si 20,4 milijuna kuna

Ne, oni se moraju modernizirati, naći isplative niše, povećati produktivnost i neizbježno smanjiti broj radnika. A svako eventualno državno jamstvo u toj fazi premošćenja mora imati jasne alate kontrole, kalkulacije svakog broda koji se radi i uvjete raskida ako se potpisano ne ispoštuje. Pa makar to značilo i kratkoročnu socijalnu bombu. Jer ovako više jednostavno ne ide. Nije cijela Hrvatska zaslužila crnčiti i grcati pod poreznim opterećenjem da bi se novac bacao u bunar.

Idi na 24sata

Komentari 142

  • tomislav7379 16.09.2018.

    A di su ostali ljudi sta ne dobivaju placu? Njih ko šljivi.

  • Lala1808 03.09.2018.

    čemu služe nadzorni odbori i sindikati -

  • PRAVILO BROJ 8 01.09.2018.

    koji sve potezi samo da se sacuva vlast i fotelj

Komentiraj...
Vidi sve komentare