To je to što me zanima!

Policija traži novinare, maškare spaljuju Srbe. To je HDZ država

Policija je upala u redakciju kako bi legitimirala novinarku. Maškare su dvaput spalile lutku srpskog zastupnika Milorada Pupovca. Novinari idu u prosvjed. A HDZ tvrdi da je sve to normalno, uobičajeno, pa i smiješno
Vidi originalni članak

Policija je jučer po nalogu odvjetnika sisačkog župana Ive Žinića upala u novinsku redakciju kako bi legitimirala novinarku Đurđicu Klancir koju HDZ-ov župan namjerava tužiti. 

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević poručuje kako je to posve normalno. "Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona", kazao je jutros. "Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova".

LOVRO KUŠČEVIĆ: 'Pupovac se bez veze ljuti zbog spaljivanja lutke, to su poklade'

A moraju i primiti poruku da će im policija upasti na vrata ako budu pisali o nekim HDZ-ovim moćnicima.

Ovoga vikenda u Kaštelima je po drugi puta spaljena lutka Milorada Pupovca, zastupnika srpske nacionalne manjine. 

Kuščević je i to relativizirao. "Državni vrh ima nultu stopu tolerancije na bilo kakav govor mržnje, a ovo su maškare, prepustimo maškare maškarama", kazao je politički tajnik HDZ-a.

Kao da ima nešto zabavno u spaljivanju lutaka Srba u Hrvatskoj.

A premijer Andrej Plenković danima već relativizira prosvjed novinara, nazivajući njihove optužbe za cenzuru i sudske progone "smiješnim". 

Istine i laži

Iako je upravo on objavu lažnih fotografija Tomislava Tolušića podigao na razinu državne ugroze, destabilizacije Vlade, hibridnog rata, izražavajući na sjednici Vlade "ogorčenje zbog ovog teškog slučaja". I javno zahvalio Nacionalu na njihovoj objavi.

Da bi ministar Tolušić nakon svega toga prijetio tužbom medijima koji su te fotografije prenijeli.

Tako to, dakle, izgleda u HDZ-ovoj državi.

Radi se drama od izmišljenih priča, a relativiziraju se i ismijavaju ozbiljni događaji koji doista destabiliziraju državu i društvo, udaraju na medije i novinare, ugrožavaju manjine i njihove predstavnike.

"Smiješno" je ugrožavanje slobode medija. "Smiješno" je spaljivanje Pupovca. "Smiješne"su i primjedbe na policijsko legitimiranje novinara zbog privatnih tužbi.

Ali ozbiljne su Tolušićeve lažne fotografije. 

Male sjene

Slučajevi u aferi Borg tek su "male sjene" na proces spašavanja Agrokora. Situacija s izraelskim F16 "nije opterećujuća". "Skoro" fizički nasrtaj premijera na saborskog zastupnika tek je pokušaj da se "bolje čuje".

 Ništa u ovoj državi nije dramatično, osim onoga za što Plenković kaže da jest.

Sve je stoga normalno: i da policija upada u redakcije po nalogu župana, i da se javno spaljuju lutke srpskih zastupnika, i da HRT troši javni novac na sudske tužbe, i da se novinarima i medijima presuđuje za objavljivanje istine.

I da se mulja, laže, vrijeđa, prijeti i podvaljuje.

Dvije stvarnosti

Novinari su, kaže Kuščević, poput ostalih građana i nemaju imunitet od progona. Kakav, recimo, imaju saborski zastupnici. Koji, eto, nisu poput ostalih građana.

Spaljivanje lutaka Srba u Hrvatskoj tek je fašnički folklor. Koji, naravno, nikako nije povezan s antisrpskom retorikom, huškanjem i govorom mržnje koji buja u HDZ-ovoj državi.

HDZ, njegov predsjednik i njegovi pobočnici, već godinama, uporno i postojano, kreiraju lažnu stvarnost. Onu u kojoj je kriminal nebitan, korupcija sporedna, raspad sustava podnošljiv, cenzura smiješna, represija normalna, govor mržnje uobičajen. 

I onu u kojoj ekonomija cvjeta, gospodarstvo napreduje, nezaposlenost nema veze s iseljavanjem, a iseljavanje nema veze s HDZ-ovom vladavinom.

U Hrvatskoj postoje dvije stvarnosti: jedna u kojoj uživa HDZ i druga u kojoj su zatočeni ostali građani. Obje su međusobno povezane. Pogodite na čiju štetu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Idi na 24sata

Komentari 100

  • h1gh_3nd 06.03.2019.

    a nepati te plenkovicu sta je seselj palio i smijo se na hrvatsku zastavu.. jos najavio gostovanje a pobjegobiz haga.. POBJEGO i nevraca se... odvratni ste i licemjerni svi redom od hdz do sdp kad vas se ukriza radite svi za crkvu.. priznajte.....s.. ............... h d z.. ...................p...

  • zagorskakrv 06.03.2019.

    Normalno, komentar obrisan, klauš je bio zaposlen danas.

  • 06.03.2019.

    Koliko god da(la)o žutih uvijek ostaješ smeće.

Komentiraj...
Vidi sve komentare