Obavijesti

Kolumne

Komentari 100

Policija traži novinare, maškare spaljuju Srbe. To je HDZ država

Policija traži novinare, maškare spaljuju Srbe. To je HDZ država
1

Policija je upala u redakciju kako bi legitimirala novinarku. Maškare su dvaput spalile lutku srpskog zastupnika Milorada Pupovca. Novinari idu u prosvjed. A HDZ tvrdi da je sve to normalno, uobičajeno, pa i smiješno

VIDEO

Policija je jučer po nalogu odvjetnika sisačkog župana Ive Žinića upala u novinsku redakciju kako bi legitimirala novinarku Đurđicu Klancir koju HDZ-ov župan namjerava tužiti. 

Politički tajnik HDZ-a i ministar uprave Lovro Kuščević poručuje kako je to posve normalno. "Nisam shvatio da novinari imaju imunitet od progona", kazao je jutros. "Oni su građani kao i svi i moraju surađivati s tijelima javne vlasti, pa tako i s Ministarstvom unutarnjih poslova".

'Pupovac se bez veze ljuti zbog spaljivanja lutke, to su poklade'
'Pupovac se bez veze ljuti zbog spaljivanja lutke, to su poklade'

A moraju i primiti poruku da će im policija upasti na vrata ako budu pisali o nekim HDZ-ovim moćnicima.

Ovoga vikenda u Kaštelima je po drugi puta spaljena lutka Milorada Pupovca, zastupnika srpske nacionalne manjine. 

Užganje krnje

Posted by Dalmatinski portal on Tuesday, March 5, 2019

Kuščević je i to relativizirao. "Državni vrh ima nultu stopu tolerancije na bilo kakav govor mržnje, a ovo su maškare, prepustimo maškare maškarama", kazao je politički tajnik HDZ-a.

Kao da ima nešto zabavno u spaljivanju lutaka Srba u Hrvatskoj.

A premijer Andrej Plenković danima već relativizira prosvjed novinara, nazivajući njihove optužbe za cenzuru i sudske progone "smiješnim". 

Istine i laži

Iako je upravo on objavu lažnih fotografija Tomislava Tolušića podigao na razinu državne ugroze, destabilizacije Vlade, hibridnog rata, izražavajući na sjednici Vlade "ogorčenje zbog ovog teškog slučaja". I javno zahvalio Nacionalu na njihovoj objavi.

Da bi ministar Tolušić nakon svega toga prijetio tužbom medijima koji su te fotografije prenijeli.

Tako to, dakle, izgleda u HDZ-ovoj državi.

Radi se drama od izmišljenih priča, a relativiziraju se i ismijavaju ozbiljni događaji koji doista destabiliziraju državu i društvo, udaraju na medije i novinare, ugrožavaju manjine i njihove predstavnike.

"Smiješno" je ugrožavanje slobode medija. "Smiješno" je spaljivanje Pupovca. "Smiješne"su i primjedbe na policijsko legitimiranje novinara zbog privatnih tužbi.

Ali ozbiljne su Tolušićeve lažne fotografije. 

Male sjene

Slučajevi u aferi Borg tek su "male sjene" na proces spašavanja Agrokora. Situacija s izraelskim F16 "nije opterećujuća". "Skoro" fizički nasrtaj premijera na saborskog zastupnika tek je pokušaj da se "bolje čuje".

 Ništa u ovoj državi nije dramatično, osim onoga za što Plenković kaže da jest.

Sve je stoga normalno: i da policija upada u redakcije po nalogu župana, i da se javno spaljuju lutke srpskih zastupnika, i da HRT troši javni novac na sudske tužbe, i da se novinarima i medijima presuđuje za objavljivanje istine.

I da se mulja, laže, vrijeđa, prijeti i podvaljuje.

Dvije stvarnosti

Novinari su, kaže Kuščević, poput ostalih građana i nemaju imunitet od progona. Kakav, recimo, imaju saborski zastupnici. Koji, eto, nisu poput ostalih građana.

Spaljivanje lutaka Srba u Hrvatskoj tek je fašnički folklor. Koji, naravno, nikako nije povezan s antisrpskom retorikom, huškanjem i govorom mržnje koji buja u HDZ-ovoj državi.

HDZ, njegov predsjednik i njegovi pobočnici, već godinama, uporno i postojano, kreiraju lažnu stvarnost. Onu u kojoj je kriminal nebitan, korupcija sporedna, raspad sustava podnošljiv, cenzura smiješna, represija normalna, govor mržnje uobičajen. 

I onu u kojoj ekonomija cvjeta, gospodarstvo napreduje, nezaposlenost nema veze s iseljavanjem, a iseljavanje nema veze s HDZ-ovom vladavinom.

U Hrvatskoj postoje dvije stvarnosti: jedna u kojoj uživa HDZ i druga u kojoj su zatočeni ostali građani. Obje su međusobno povezane. Pogodite na čiju štetu.

Ostale kolumne Tomislava Klauškog pogledajte ovdje.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Vidi sve članke ovog autora
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 100
VIDEO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac
VATRENI AS OTVORENO

Petković otkrio: Nikad neću odjenuti dres Hajduka! Mog oca tražili su novac za poguranac

Nikad nisam stigao zahvaliti Mariju Budimiru za prvi gol u Dinamu, pet puta kaznili su me zbog kašnjenja, a u Dinamu je minuta kašnjenja 100 eura! Stotine Brazilaca prijetile su mi smrću nakon gola na SP-u...

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?
'RENTATE' LI SVOJ VID?

U Južnoj Koreji rijetko ćete sresti osobe s dioptrijskim naočalama: Znate li zašto?

Iako je to na našim prostorima možda nepojmljivo, u južnokorejskoj kulturi smatraju da, ako osobe starije od 20 godina nose naočale za vid, imaju 'loše roditelje' koji na vrijeme nisu ispravili dioptriju djetetu kad je to bilo potrebno
Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV
SVJETSKA PREMIJERA

Vozili smo novu Škodu Kodiaq: Impresivno prostrani SUV

Rijetko koji model na tržištu ovdje nudi više prostora, i iskreno, trenutno nam ne pada na pamet ni jedan veliki SUV koji bi imao više prostora od ove Škode