To je to što me zanima!

Rade budale od svih nas: Vlada nam prodaje muda pod bubrege

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video
Vlada HZZO-u ne uplaćuje godišnje 1,5 miijardi kuna, a od nas traži veća davanja. Na pitanje na što će ići novac od poskupljenja od cigareta i višeg doprinosa, odgovora nema
Vidi originalni članak

Što bi se dogodilo da svi poslušaju poziv ministra Milana Kujundžića i odmah prestanu pušiti zbog skupljih cigareta? Svim građanima bi porastao porez na nešto drugo. Jer oni koji puše uplate godišnje u proračun četiri milijarde kuna PDV-a i trošarina.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Taj iznos je skoro jedan vojni proračun. I nije u ovoj priči poanta jeste li pušač ili ne, nego je poanta primjera da nam Vlada i ministar svima prodaju muda pod bubrege kako bi zavukli ruku dublje u naš džep. Od tih trošarina trebao bi najveći dio ići HZZO-u jer pušači su rizična skupina i više obolijevaju, pa im je liječenje navodno češće i skuplje.

MILAN KUJUNDŽIĆ: 'Poskupljenjem alkohola, ali i cigareta zaštitit ćemo djecu...'

Ali pazite sad, Vlada ne uplaćuje godišnje do 1,5 milijardi kuna koje prikupi istom tom, svojem, HZZO-u. I to otvoreno priznaje. Da uplati, možda ne bi bilo dovoljno novca u proračunu, pa bi, ne daj Bože, možda provela neku reformu i uštedjela. Ali kad nema novca za zdravstvo, kad ne plaćaju svoje obveze, idu na naše jače oporezivanje.

ANKETA: CIJENE SKAČU ZA 50 POSTO? Ako cigarete poskupe na 40,5 kuna, hoćete li prestati pušiti?

Čak i ako se pomirimo s tim da treba više oporezovati cigarete i alkohol, ostaje pitanje - a zašto nam dižete zdravstveni doprinos od Nove godine? Viši zdravstveni doprinos donijet će do 1,8 milijardi više za zdravstvo. Ali, ajde, neka dobronamjerno progutamo i to povećanje, vjerujući ministru da ćemo imati bolji i dostupniji sustav. Pa pitamo, dobro, a na što će taj novac od poskupljenja i višeg doprinosa otići? E, na to nema odgovora.

POSKUPLJENJE CIGARETA U Saboru o cijeni cigareta: 'Da, prestat ću pušiti, kada umrem'

Objavljeno je da uz prijedlog poskupljenja cigareta uopće nema plana ulaganja. Pitali smo i Ministarstvo zdravstva za što će trošiti novac od višeg doprinosa i mogu li jamčiti da dugovi neće rasti nakon tog poskupljenja. Dobili smo šutnju. Kad sve to pogledate zajedno, plus dodate predizborno obećanje HDZ-a i Kujundžića da neće biti nikakvih poskupljenja u zdravstvu, onda je jasno da od nas rade budale. A kako stvari stoje, i neometano će nastaviti.

Idi na 24sata

Komentari 91

  • max2017 26.10.2018.

    Pođimo od vode,...koje imamo i nije oskudica ali košta kao da se proizvodi desalinizacijom na pustinjskoj lokacij......Jednim potezom pera mogli bi prepoloviti cijenu ALI tada nebi mogli "zaposliti" tisuće uhljeba -rodbine i glasača čija zanimanja i kvalifikacije nemaju blage veze s vodom -, i tako je jedan segment života (bitan) maksimalno opterećen.....pa onda sve ostalo postaje jasnije.....

  • 15.10.2018.

    Nema to nikakve veze s brigom o zdravlju...... tu je velika lova u pitanju.......a što je najžalosnije....ta lova uopće ne ide u zdravstvo....

  • Doa1234 13.10.2018.

    ajmo šverc komerc doo ajmo povećati kriminal i pa imamo i seriju granica zapjevamo mi...!

Komentiraj...
Vidi sve komentare