Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
136 komentara

U Saboru o cijeni cigareta: 'Da, prestat ću pušiti, kada umrem'

Zastupnici u Hrvatskom saboru odgovarali su na pitanje hoće li prestati pušiti nakon najavljenog drastičnog poskupljenja cigareta. Njihovi odgovori su prilično zanimljivi

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
136 komentara

Na najavu ministra zdravstva Milana Kujundžića o drastičnom poskupljenju cigareta i žestokih pića, Dnevnik.hr proveo je među saborskim zastupnicima anketu. Zanimalo ih je naime hoće li ih više cijene duhanskih proizvoda potaknuti na prestanak pušenja.

POGLEDAJTE VIDEO:

Najrezolutniji među ispitanicima svakako je bio Krešo Beljak, predsjednik HSS-a. 

- Prestat ću pušiti, neovisno o poskupljenju, kad umrem - odgovorio je na postavljeno pitanje. Dodao je i da mu smeta najavljeno dizanje cijena, pa si svaki dan kaže da će prestati pušiti. 

- Rekao je Hemingway da je prestanak pušenja najlakša stvar na svijetu. On je to učinio više od sto puta. jJ sam sada negdje na pedeset puta i nadam se da ću nastaviti u tom smjeru - kazao je Beljak.

ANKETA: CIJENE SKAČU ZA 50 POSTO? Ako cigarete poskupe na 40,5 kuna, hoćete li prestati pušiti?

SDP-ov Ranko Ostojić također nema namjeru prestati pušiti zbog cijene.

- Neću prestati pušiti zbog poskupljenja. Prije bih prestao zbog drugih stvari, prije svega zdravlja - izjavio je Ostojić. Dodao je i kako smatra da skok cijena neće utjecati na pad broja pušača, ali će svakako biti dobar biznis za švercere. 

Friški nepušač Božo Petrov kaže kako je prestao pušiti prije manje od tri mjeseca. Kaže da je to odlučio zbog sebe i obitelji. Priznaje da krizu prebrodi povremenim korištenjem električne cigarete, odnosno štake, kako je sam naziva. 

I Petrov smatra da skok cijena neće utjecati na pad broja pušača. 

Uz tisuću kilometara granice, samo će rasti šverc - istaknuo je. 

Zagreb: Ministri dolaze na sjednicu Vlade RH POSKUPLJUJU POROCI Marić potvrdio: Skočit će cijene cigareta i alkohola, ali ne 50%

Goran Beus Richembergh iz GLAS-a je rekao kako 'misli da će prestati pušiti', ali uvjeren je da će biti među malobrojnima. 

- Većina ovisnika će nastaviti pušiti i odreći se nečeg drugog, dodatno pogoršavajući kvalitetu života ili okrećući se crnom tržištu. Ni nakon prijašnjih poskupljenja nikad nismo čuli kakve je zdravstvene i fiskalne efekte polučilo povećanje cijena - kazao je. 

- To su uvijek kratkoročni potezi koji nemaju stvarnog učinka u postizanju glasno proklamiranih ciljeva. Ministarstvo zdravstva je licemjerno jer ne provodi baš nikakve javnozdravstvene akcije već godinama - zaključio je GLAS-ov zastupnik.

 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message