To je to što me zanima!

Uz fini ruski 'stroganoff' virozi pokažite gdje joj je mjesto

Novi val hladnoće i ove tmurnosti koja mi siše elan na slamčicu tjeraju me samo na žlične obroke, a neodstatak vitamina D nadomješćujem gustim varivima i gulašima.
Vidi originalni članak

Zaista mi je sve izglednija pomisao da Zagrebom haraju dementori i zato je posvuda hladno i jadno. Moji patronusi ne iskaču iz čarobnog štapića već iz lonca, a danas mi je trenutak radosti donio Stroganoff.

Stoganoff je poznato rusko jelo koje se sastoji od mekane govedine/junetine u kremastom umaku. Varijacija ima milijun, a svima je dodirna točka da se koriste goveđe meso i vrhnje. Moja varijanta ima od svega po malo, sugar, spice and evertyhing nice. Stroganoff najčešće serviram uz špecle (njemačka vrsta tjestenine), no i tagliatelle bi dobro poslužile.

Sastojci za četiri osobe:

  • 600 g junećeg buta narezanog na kockice
  • 200 g šampinjona
  • 1 luk
  • senf
  • kiselo vrhnje s minimalno 20% mliječne masti
  • 0,3 l goveđeg temeljca
  • ulje/mast
  • sol, papar
  • brašno
  • pasata
  • 1/4 šalice mlijeka/1
  • 2 jaja
  • muškatni oraščić

Priprema: 

  1. Meso narezano na kockice popržite na malo ulja ili bolje masti. Pecite dok ne ishlapi sva tekućina i meso ne poprimi lijepu boju, što je otprilike 15 minuta.
  2. Meso stavite sa strane, a na istoj masnoći prepržite šampinjone (one veće narežite na četvrtine) dok ne porumene, te ih potom izvadite van.
  3. Ako treba dodajte još masnoće te propirjajte sitno narezani luk. Kad luk omekša dodajte dvije žlice passate i žlicu brašna. Pržite miješajući minutu do dvije te zalijte s temeljcem. Dodajte žlicu senfa, sol i papar, vratite meso u lonac i pustite da krčka 40ak minuta.
  4. Potom dodajte 2 – 3 žlice punomasnog vrhnja i šampinjone, smanjite vatru te pustite da se krčka još deset minuta.
  5. U međuvremenu zakuhajte 2 l vode sa šakom soli. U jednoj zdjeli skupa pomiješajte 3/4 šalice brašna, sol i muškatni oraščić, a u drugoj istucite 2 jaja s mlijekom i miješajući dodajte u smjesu brašna. Dobro izmiješajte (kao da radite noklice) da se ne stvore grudice.
  6. Izlijte dio smjese (poprilično je tekuća) na plastičnu dasku za rezanje i sitnim potezima noža režite komadiće direktno u kipuću vodu. Pustite da se kuhaju 5 minuta te procijedite. Servirajte špecle sa Stroganoffom i opcionalno grillanim mrkvama.

U slast, 

T. 

Izvorni recept pročitajte ovdje

O autorici:

Pozdrav. Ja sam Tea, food blogerica, nešto između sportaša i hedonista. Život sam posvetila sinkroniziranom plivanju, a završila u kuhinji. Ne razumijem se u politiku, ali razumijem u začine. Najviše volim pojest, popit i popričat. Novac koji ne zajedem potrošim na putovanja te se smatram utjelovljenjem Indiane Jonesa minus šešir. S  glavom u vodi i nogama u oblacima. Moje avanture možeš pratiti tutu, pa čak i tu.

 

Idi na 24sata