To je to što me zanima!

10 kolača bez kojih ne možemo zamisliti Božić: Najbolji recepti za boem kocke, rum kuglice...

Ako još niste, krajnje je vrijeme da se bacite na pripremu blagdanskih kolačića i uljepšate blagdan svim ukućanima. Pripremite slasnu mađaricu, boem kocke ili tradicionalne kroštule
Vidi originalni članak

Božić ne možemo zamisliti bez ovih kolača, a kada ih krenemo praviti cijela kuća će mirisati. Bez obzira želite li ovim zamamnim kolačima počastiti ukućane ili razveseliti sami sebe, ovi recepti usrećit će svakog ukućanina, a sigurni smo da ćete od ovih 10 recepata pronaći barem jedan koji volite.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

1. Čupavci

Sastojci: 2 jaja, 300 g šećera, 100 g Zvijezda margarina, 200 ml mlijeka, 300 g glatkog brašna, 1 prašak za pecivo

Sastojci za čokoladni preljev: 150 g tamne čokolade, 200 ml mlijeka, 100 g Zvijezda margarina + 200 g kokosa 

Priprema: Izmiksajte šećer i margarin u pjenastu smjesu pa dodajte jaja i mlijeko.  Prosijte brašno i prašak za pecivo pa uspite u pripremljenu smjesu. Dobro izmiješajte drvenom žlicom ili špatulom. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva, četvrtasti lim obložite papirom za pečenje pa prelijte smjesu. Pecite otprilike pola sata i testirajte čačkalicom je li biskvit gotov. Biskvit ohladite pa ga narežite na kocke. Rastopite čokoladu na pari s margarinom i mlijekom. Umočite biskvit u čokoladu, uvaljajte u kokos i posložite na čisti papir za pečenje i pustite da odstoje neko vrijeme. 

2. Rum kuglice

Sastojci: 150 g tamne čokolade, 50 g maslaca, 100 g mljevenih lješnjaka, 50 grama keksa Petit Beurre, 3 žlice ruma, 50 grama šećera u prahu

Za ukrašavanje pripremite kokosovo brašno, šarene šećerne perlice i čokoladne mrvice.

Priprema: Smrvite kekse u blenderu i ostavite ih sa strane. Na pari otopite maslac i čokoladu. Smjesu maknite sa vatre, te dodajte mljevene lješnjake i sve dobro izmiješajte. Zatim u smjesu dodajte smrvljene kekse i ujedinite ju. U posebnoj posudi zagrijte rum i šećer u prahu da se otopi. Tekućinu također ubaciti u smjesu i miješati dok se ne dobije ujednačena smjesa. Ostavite na hladnom pola sata da se sastojci sjedinu. Zatim napravite kuglice, a po želji ih možete  uvaljati u kokosovo brašno, šarene šećerne perlice ili čokoladne mrvice. Prije posluživanja ohladiti barem 4 sata kako bi se kuglice stisnule.

3. Rolada od kokosa

Crna smjesa: 250g mljevenog keksa, 200g šećera u prahu, 1 žlica ruma, 1 žlica kakaa, 100ml toplog mlijeka

Bijela smjesa: 150g maslaca, 150g šećera u prahu, 100g kokosa, malo kokosa za ukrašavanje

Priprema: Krenite s crnom smjesom. Pomiješajte zajedno sve sastojke i prelijte toplim mlijekom u koje ste umiješali rum. Sve dobro izmiješajte u jednoličnu smjesu, stavite u vrećicu za zamrzavanje i valjkom razvaljajte da ravnomjerno prekrijete cijelu vrećicu. Lagano razrežite vrećicu na dvije strane. Ako želite manje roladice onda smjesu podijelite na dva dijela i valjajte u manjim vrećicama.

Nakon toga radite bijelu smjesu. Izmiješajte maslac sa šećerom u prahu i na kraju umiješajte kokos. Zatim rasporedite bijelu smjesu po crnoj, preklopite dijelom vrećice i još malo valjkom pređite da se bijela smjesa izgladi. Sve zajedno zamotajte i na kraju uvaljajte u kokos. Roladu ostavite na hladnom da se stisne.

DARUJTE ISKUSTVO Nije sve u poklonima: Posvetite vrijeme obitelji i zabavite se

4. Kroštule

Sastojci : 500 g pšeničnog brašna, 2 ravne žlice praška za pecivo, 150 g šećera, 1 prstohvat soli, 3 do 4 kapi arome gorkog badema, pola bočice arome ruma, 3 jaja, 150 g maslaca ili margarina.

Priprema : za tijesto, brašno pomiješajte s praškom za pecivo i prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, sol, aromu, jaja i maslac ili margarin. Sve sastojke dobro izmiješajte mikserom, povećavajući brzinu. Smjesu izvadite iz zdjele, premjestite na pobrašnjenu radnu plohu i umijesite glatko tijesto. Ako se tijesto lijepi, zamotajte ga u prozirnu foliju i neko vrijeme stavite na hladno. 

Tijesto na pobrašnjenoj radnoj plohi razvaljajte na na 1 cm debljine. Tijesto izrežite kalupima u obliku badema ili ga oblikujte pomoću dviju žličica. Pecite tijesto u vrelom ulju tako da pliva dok ne postane zlatnožuto. Kroštule izvadite šupljikavom žlicom. Ostavite da se dobro ohlade na rešetki, a još tople uvaljajte u šećer ili u mješavinu šećera s cimetom. Ostavite da se ohlade i pospite šećerom u prahu.

5. Kocke s čokoladom i lješnjacima

Sastojci : 200 g tekućeg meda, 250 g šećera, 1 vanilin šećer, 125 g maslaca ili margarina, 2 jaja, 4 do 5 žlica mlijeka, pola bočice arome limuna, 1 ravna žlica mljevenog cimeta, na vrh noža mljevenih klinčića, 2 pune žlice kakaa ili naribane čokolade za kuhanje, 400 g pšeničnog brašna, 1 prašak za puding s okusom čokolade, 3 žlice praška za pecivo, 375 g krupno nasjeckanih lješnjaka, 200 g prosijanog šećera u prahu, 1 žlica vinjaka, 3 žlice vrućeg mlijeka.

Priprema : za tijesto, med, šećer, vanilin šećer i maslac ili margarin postupno zagrijte, otopite te izlijte u zdjelu i ostavite da se smjesa ohladi. U ohlađenu smjesu postupno umiješajte jaja, mlijeko, aromu, cimet, klinčiće i kakao. Brašno, prašak za puding i prašak za pecivo pomiješajte, prosijte, te dodajte smjesi na srednjoj brzini. Na kraju umiješajte lješnjake. 

Tijesto ulijte u lim i poravnajte površinu. Uz rub tijesta na lim stavite aluminijsku foliju tako da dobijete ogradu. Tijesto premažite vodom, lim stavite u pećnicu. Pecite 25 do 30 minuta na oko 180 stupnjeva. Lim odložite na kuhinjsku rešetku. Šećer u prahu, vinjak i mlijeko izmiješajte u gustu smjesu. Premažite topli kolač i ostavite da se ohladi, te narežite na kocke.

BLAGDANSKE SLASTICE 29 najboljih slatkih recepata: Od sitnih kolača i medenjaka do linzera, kuglofa, orahnjače...

6. Brze oblatne

Sastojci: 1 litra mlijeka, 600 g šećera, 200 g čokolade za kuhanje (tamnija je bolji izbor), 250 g maslaca, prstohvat soli, 1 pakiranje oblatni (5 listova)

Priprema: U veću zdjelu izlijte mlijeko, dodajte šećer i stavite kuhati uz stalno miješanje. Kad mlijeko provrije, smanjite vatru na minimum i kuhajte dva i pol sata uz povremeno miješanje, svakih pola sata čisto je dovoljno. Ovo je dug proces tijekom kojeg će mlijeko sa šećerom polako mijenjati boju i pretvoriti se u karamel. Nakon otprilike 30 minuta neprekidnog kuhanja, tekućina će postati svijetlo krem ​​boje, nakon sljedećih pola sata postat će još tamnija, dok će posljednji rezultat biti prave tamne boje karamele. Imajte na umu da se karamela do kraja zgusne tek kada se ohladi. Također pripazite da polako miješate jer se karamela može naglo zapjeniti kad stavite žlicu u lonac. Ovaj proces je zapravo identičan pravljenju dulce de leche pa smjesu možete sipati u staklenku, zatvoriti, ohladiti i kasnije koristiti na željeni način.

7. Mozart kocke

Sastojci za biskvit: 5 jaja, 180 grama šećera, 200 grama glatkog brašna, 1 prašak za pecivo, 200 ml mlijeka, 200 ml ulja, 120 grama mljevenih oraha

Sastojci za kremu: 500 ml mlijeka, 250 grama šećera, 1 prašak za puding od vanilije, 2 žlice brašna, 250 grama maslaca sobne temperature

Priprema: Prvo radite kremu jer se ona mora dugo hladiti. Pomiješajte prašak za puding od vanilije s brašnom. Od mlijeka odvojite 12 žlica i promiješajte za puding. Pripazite na grudice. U ostatak mlijeka dodajte šećer i sve stavite kuhati. Kad mlijeko zakuha, maknite ga s vatre, ubacite rastopljeni puding, vratite na vatru i kuhajte oko 2 minute da se smjesa zgusne. Maknite ju sa strane i povremeno promiješajte samo gornji sloj pudinga da se ne bi stvorila korica. Maslac sobne temperature izmiješajte s mikserom i spojite sa skuhanom kremom.

Za biskvit razbijte cijela jaja u posudu za miksanje, dodajte šećer i umutite da dobijete pjenu. Zatim dodajte ulje i mlijeko i na kratko miješajte. Ubacite brašno i prašak za pecivo i izmiksajte. Na kraju ubacite i mljevene orahe i sve dobro promiješajte. U protvan na dno stavite papir za pečenje te na njega izlijte smjesu. Pazite da se napravi što pravilniji oblik pravokutnika. Smjesu pecite u zagrijanoj pećnici na 180° C 15 minuta. Ispečeni biskvit izvadite i ostavite da se ohladi.

Ohlađeni biskvit narežite na dva dijela i svaki vrlo pažljivo odvojite od papira za pečenje jer je biskvit mekan pa može lako puknuti. Postavite jedan biskvit na pladanj, preko njega razmažite polovicu kreme, prebacite drugi biskvit i drugi dio kreme pažljivo nanesite preko. Sve pospite mljevenim orasima. Kolač ohladite u frižideru minimalno 4 sata.

DOBAR PROTOK ENERGIJE Blagdansko ukrašavanje doma prema feng shui pravilima - za prizivanje sreće i blagostanja

8. Mađarica

Za tijesto: 0,5 kg brašna - pola oštro, pola glatko, 130 g masti ili 250 g margarina, 100 g šećera, 4 žlice kiselog vrhnja, 1 jaje, pola praška za pecivo, 1 vanilin šećer, malo soli

Za kremu: 100 g šećera, 150 g maslaca, 2 žlice vode, 0,5 litre mlijeka, 100 g čokolade za kuhanje, 5 žlica oštrog brašna, 1 žlica kakaa

Za glazuru: 100 g čokolade, 100 g margarina, malo ulja

Priprema za tijesto: Pomiješajte suhe sastojke pa ostale i zamijesite tijesto. Podijelite ga na šest dijelova, pokrijte plastičnom folijom i stavite u hladnjak na pola sata. U međuvremenu iskrojite šest listova masnog papira po manjem protvanu na kojem će se kore peći. Na svaki brašnom posuti list papira stavite jedan dio tijesta pa ga prekrijte plastičnom folijom i razvaljajte tako da se jednolično razvuče po cijelom papiru.

Potom uklonite plastičnu foliju, tijesto zajedno s masnim papirom premjestite na preokrenuti protvan i pecite kratko na 180 stupnjeva, oko pet minuta. Kad je kora gotova, odložite je zajedno s masnim papirom na ravnu podlogu da se ohladi i tek tad uklonite papir. Kad su sve kore gotove i ohlađene, premazujte ih kremom.

Krema: Šećer i voda se stave na štednjak da se šećer karamelizira pa se dodaje mlijeko i ostavi da prokuha. Potom se u to dodaje čokolada i prethodno razmućeno brašno i kakao u malo hladnog mlijeka. Važno je neprekidno miješati na laganoj vatri da se ne zalijepi. Nakon pet minuta je gotovo.

Kad se ohladi toliko da postane mlako, u smjesu se dodaje maslac, dobro se promiješa i podijeli na pet jednakih dijelova. Tako mlaka krema se stavlja na kore. Na kraju se na kolač stavi masni papir i nešto teško poput knjiga. Ostavi se tako do drugog dana.

Glazura: Otopite margarin i ulje, a kad provrije, uklonite s vatre i umiješajte kockice čokolade. Miješajte polako dok ne dobijete glatki smjesu i prelijte po kolaču.

Napomena: Ukoliko želite napraviti više mađarice, odnosno pripremati je na velikom protvanu, stavite duplu količinu svih sastojaka.

9. Medena pita

Sastojci: 2 žlice meda, žlica kakaa, 2 žlice mlijeka, žličica sode bikarbone, 5 žlica šećera, dl ulja, jaje, 3 žlice brašna, žute kore: 6 jaja, 6 žlica šećera, 6 žlica brašna, krema: 5 dl mlijeka, 100 g šećera, 100 g meda, 6 žlica škrobnog brašna, 200 g maslaca 

Priprema: Izmiješajte med, kakao, mlijeko, sodu bikarbonu, šećer, ulje i jaje. U smjesu dodajte brašno i izmiješajte u ne pretvrdo tijesto. Ispecite smeđu koru na prevrnutom limu obloženom papirom za pečenje. Umutite pjenasto žumanjke sa šećerom. Istucite čvrsti snijeg od bjelanjaka i lagano umiješajte u smjesu naizmjence s brašnom. Razdijelite smjesu u dva kalupa jednake veličine kao i kalup u kojem ste ispekli tamnu koru.

Pecite svaku koru oko 10 minuta i ostavite neka se hlade. Zakuhajte 3 dl mlijeka sa šećerom. Umutite u preostalome mlijeku brašno i izlijte u zavrelo mlijeko. Kuhajte miješajući dok se krema ne zgusne. Ohladite i umiješajte med i dobro izrađeni margarin. Premažite žutu biskvitnu koru kremom, posložite tamnu koru od kakaa i meda, nanesite sloj kreme, stavite drugi dio žutog biskvita i premažite tankim slojem preostale kreme. 

10. Boem kocke

Za kore: 200 g šećera u prahu, 600 g glatkog brašna, 4 žlice kakaa, 3 cijela jaja, 1 prašak za pecivo, 180 g kiselog vrhnja, 50 g svinjske masti, naribana korica jednog limuna

Priprema kora: Sve sastojke sjedinite i umijesite tijesto. Dobiveno tijesto podijelite na pet jednakih dijelova. Svaki dio tanko razvaljate na pobrašnjenoj podlozi, veličine velikog pleha (cc. 30x40 cm), te dobivenu koru pomoću valjka (kore se lako prebacuju, ne pucaju i jako su podatne) prebacite na obrnuti pleh. Koru pecite u prethodno ugrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 10-12 minuta. Pečenu koru odmah pažljivo maknite s pleha, pa ponovite postupak s preostala četiri tijesta za koru. Ohlađene kore filajte kremom.

MALO BLAGDANSKE INSPIRACIJE Želite se srediti za Božić? Imamo 20 ideja za elegantne outfite

Za kremu: 1 l mlijeka, 3 žutanjka, 3 vanilin šećera, 6 žlica oštrog brašna, 200 g šećera, 1 maslac

Priprema: 700 ml mlijeka stavite na vatru s šećerima i kuhajte do vrenja. U preostalih 300 ml mlijeka stavite žutanjke i brašno i dobro promiješajte. U uzavrelo mlijeko dodajte mješavinu žutanjaka i brašna i skuhajte kremu. Kremu hladite na sobnoj temperaturi. U ohlađenu kremu dodajte prethodno razrađeni margarin, sjedinite ga, pa odmah dodajte i šaum.

Za šaum: 3 bjelanjka i 180 g šećera u prahu

Priprema: Bjelanjke i šećer promiješajte, pa ih stavite kuhati na paru. Energično ih miješajte 15/20 minuta, odnosno dok ne dobijete tvrdi šaum. Dobiveni šaum odmah umiješajte u kremu, sjedinite pa krenite sa slaganjem kolača.  Kore filajte tako da najprije stavite koru, red kreme, kora, red kreme i tako dok ne potrošite sastojke. Vodite računa o tome da zadnja (na vrhu) bude kora. Gotov kolač pritisnite (ne jako) s drugim plehom i ostavite na hladnom do drugog dana. Drugi dan preko kolača stavite čokoladnu glazuru.

Za glazuru: 150 g čokolade za kuhanje i 7 žlica ulja

Priprema: Čokoladu i ulje stavite u posudu na laganu vatru i otopite ju uz stalno miješanje. Dobivenom glazurom prelijte kolač. Ohladite ga i režite na željeni oblik.

Idi na 24sata

Komentari 53

  • 22.12.2021.

    joooj, šaaaape, prave nisam probao nekoliko desetljeća ... poslije vanili kifla te su mi bile najdraže :)

  • NijeRuža 22.12.2021.

    Prosle nedjelje napravila 7 sorti kolaca, pola zamrzla za Novu Godinu. Danas sarmu i isto tako pola ide u zamrzivac. Za Novu samo zeku s krompirima u rernu ubacit!

  • eho_ 20.12.2021.

    Sitni keksi su tradicija i sitni su kao mrvice 😄Tope se u ustima. Od Šapica i Paprenjaka ..mini Vanilija kiflica, Išlera, Londonera, kuglica Marcipana i Eisenbanera što se za svaki Advent pomalo pravi.. 😁😅😅do Sacher, Parfe..Esterházy ili Mozartica torte :)) Izbor je tu.. Može se puknit i neki 0815 ..Cheese Cake.. sa malo voća i voila. Ovisi od ambicije, svakako i od ukusa..podrazumijeva se😉 

Komentiraj...
Vidi sve komentare