1. Plavi sir i hrskava ljutika
Plavi sir odlično će se otopiti u pireu, a po vrhu možete posuti hrskavu karameliziranu ljutiku.
POGLEDAJTE VIDEO:
2. Češnjak i začini
Češnjak i začine u pire dodajte tako što ćete ih prethodno prokuhati u mlijeku ili pomiješati s vrhnjem, koje planirate dodati u pire. Sjetite se prije dodavanja mlijeka ili vrhnja u pire izvaditi veće komade češnjaka.
3. Karamelizirani luk i slanina
Karamelizirajte luk i prepržite slaninu, zatim ih ubacite u već gotovi pire.
4. Batat s javorom
Za slatko slanu kombinaciju odaberite slatki krumpir. Ogulite kožu s pečenog batata i dodajte 1/4 šalice javorovog sirupa, 5 žlica maslaca i šalicu kiselog vrhnja. Istucite dok ne dobijete pire pa začinite s 1/2 žličice soli i 1/4 žličice muškatnog oraščića.
5. Čili papričice
Kremasti krumpir otupljuje bilo kakvu oštru ljutinu paprike, pa umiješajte nekoliko žličica nasjeckanog čilija u pire.
6. Složenac od pirea
Napravite pire kao i obično pa mu dodajte nekog kremastog sira. Sve prebacite u široku posudu pa na pire stavite cheddar i narezanu slaninu. Stavite u pećnicu dok se sir ne otopi, a zatim po svemu pospite mladog luka i vrhnja.
7. Karfiol
Ako želite u svoju prehranu ubaciti malo povrća, pokušajte napraviti pire od karfiola ili od kombinacije karfiola i krumpira.
Karfiol kuhajte na pari dok ne omekša, 12 do 15 minuta. Kuhani karfiol, 1/2 šalice vrhnja, 2 žlice maslaca i po 1/2 žličice soli i papra obradite u procesoru hrane 30 sekundi do 1 minute i pire od karfiola je gotov.
8. Pesto
Pesto je umak koji se ne kuha, a napravljen je od svježeg bilja, sira i orašastih plodova. Obično se jede s tjesteninom, ali može i s krumpirima. Pesto jednostavno umiješajte u pire i po svemu pospite još i malo parmezana i to je to.
9. Avokado i ljutika
Avokado će dodati novi nivo kremoznosti vašem pireu, a možete ga dodati i umjesto dijela svog maslaca. Po takvom pireu pospite ljutiku prženu u maslinovom ulju.
10. Kiselo vrhnje i vlasac
Pire od krumpira s kiselim vrhnjem bogat je sam po sebi i ukusna je alternativa klasičnom maslacu i mlijeku, a nagovještaj oštrine od kiselog vrhnja dobro se slaže s nasjeckanim vlascem, piše RealSimple.