To je to što me zanima!

10 načina kako si pomoći ako ste opekli jezik na vruću hranu

Nakon što opečete jezik na vruću hranu ili piće, više ništa nema okus, a jedino što želite je što prije ublažiti bol. Donosimo 10 načina kako si možete pomoći u takvoj situaciji
Vidi originalni članak

1. Isperite jezik slanom otopinom

Otopite par žličica soli u čaši vode i tada tu otopinu lagano promućkajte u ustima prije nego ju ispljunete.

Slana voda ima antiseptički učinak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Umočite jezik u mlijeko

Mlijeko ima ublažujuće svojstvo koje će vam pomoći brzo smiriti bol. Umočite jezik u hladno mlijeko i pričekajte nekoliko trenutaka dok vam ne bude bolje. Postupak možete ponoviti ako se bol vrati.

3. I med pomaže

Ne samo da ublažava bol, nego ima i dobar okus. Znanost je također potvrdila da med ublažava opekline i ako niste alergični, mogao bi vam postati omiljeni lijek kada si opečete jezik. Uzmite izdašnu žlicu meda i stavite ju u usta te držite na jeziku koliko dugo možete prije nego progutate.

4. Žvakaća guma s mentolom

Ovo je jednostavan i brz lijek koji vam može pomoći zahvaljujući mentolu koji pomaže u aktiviranju područja osjetljivih na hladnoću. Pružit će vam osjećaj hlađenja, pa ćete se osjećati bolje. Stavite komadić žvake od metvice točno na bolno područje i nemojte ga žvakati. Pazite da ga tamo ne ostavljate predugo, pogotovo ako ste općenito preosjetljivi na proizvode od metvice.

ULJEPŠAVA DJETINJSTVA Zlatko iz Osijeka: 'Stare bicikle pretvaram u nove za djecu koja ih sama nemaju prilike imati'

5. Aloe vera

Aloe vera je prirodni lijek koji se preporučuje za liječenje opekotina prvog i drugog stupnja. Može značajno smanjiti vrijeme zacjeljivanja opeklina i pružiti vam olakšanje već pri prvom nanošenju. Samo iscijedite sok od aloe ravno na jezik i držite ga tamo neko vrijeme.

6. Poližite malo čokolade ili šećera

Šećer u granulama koristi se za liječenje rana koje teško zacjeljuju. Pomoći će i u ublažavanju početne boli. Stavite kockicu šećera na jezik i pritisnite ju na nepce. Umjesto šećera možete koristiti i čokoladu.

7. Kockica leda

Nikako nemojte kockicu leda lizati opečenim jezikom, ali možete na bolno područje nakapati malo ledene vode dok se kockica topi u vašim rukama.

'NIJE IM DOBRO' Životinje i alkohol: I one piju, a opijenost najteže podnosi slon

8. Umočite jezik u jogurt

Laktobacili dobri su za smanjivanje rizika od infekcije. Umakanje jezika u jogurt, kefir ili neki sličan probiotički proizvod pomoći će vam izbjeći infekciju nakon što ste se jako opekli.

9. Dišite s isplaženim jezikom

Ako ste opekli jezik, nemojte zatvarati usta. Pokušajte jeziku i ustima dati što više zraka, a za tako nešto se možemo ugledati na pse. Samo dišite s isplaženim jezikom i to će vam nakratko pomoći ukoliko ste upravo nečime opekli jezik.

10. Pomirišite cvijet kroz nos

Možete pokušati i s distrakcijom. Ukoliko pokušate, recimo, pomirisati cvijet kroz usta, prestat ćete razmišljati o boli i koncentrirat ćete se na zadatak, piše Brightside

Idi na 24sata

Komentari 36

  • filter sto sezdeset 01.12.2020.

    Sretno

  • Samounaletu1 30.11.2020.

    Zavuci ga u toplo. Kazu klin se klinom izbija.

  • 30.11.2020.

    opecem ja jezik i bez hrane i ostaloga 🙄🙄😂

Komentiraj...
Vidi sve komentare