Lifestyle

Komentari 0

Životinje i alkohol: I one piju, a opijenost najteže podnosi slon

Životinje i alkohol: I one piju, a opijenost najteže podnosi slon

Nisu samo ljudi ti koji se s vremena na vrijeme opiju. Prema novom istraživanju i životinje se vrlo brzo mogu 'napiti' konzumirajući etanol iz prezrelog voća

Primjerice, poznato je kako se afrički slonovi mogu opiti plodovima stabla marule. Znanstvenici su, s druge strane, bili skeptični oko toga koliko fermentiranog voća ovolike životinje moraju pojesti da bi se napile, ali nedavno istraživanje koje je objavljeno u časopisu 'Biology Letters' sugerira da slonovi mogu biti laka kategorija.

Gen ADH7 proizvodi protein koji pomaže razgraditi etilni alkohol – etanol. Studija otkriva da su upravo slonovi pogođeni ovim genom, a ova je mutacija evoluirala najmanje deset puta tijekom evolucije sisavaca.

Ukratko, zaključuju su da 'priče o slonovima i drugim sisavcima koji se opiju konzumirajući trulo voće mogu biti istinite'.

Međutim, slonovi nisu jedine životinje za koje se navodi da se mogu napiti.

Svako malo netko od životinja, od šišmiša do majmuna, uživa u fermentiranom voću, dok neke druge životinje preferiraju malo teže droge. Primjerice, papige su radile probleme farmerima u Indiji nakon što su više puta napadale farme opijuma, a jaguari su jeli dušnu lozu koja sadrži halucinogene kemikalije.

Zatim je tu i ova skromna vjeverica, koje je posljednjih dana postala hit na internetu jer se malo previše napila nakon što je pojela fermentirane kruške.

Na snimkama se vidi kako se vjeverica naginje u stranu i kako se bori da ostane budna. Njezina vlasnica Kathleen Morlok rekla je da je ona sljedeće jutro bila dobro, piše IFLScience.

 

Najčitaniji članci