To je to što me zanima!

16 trikova iz škole za kuhare koje možete iskoristiti i doma

Kuhar Jesse Szewczyk otkrio je 16 trikova koje je naučio u kulinarskoj školi, a koji će svima pomoći da im hrana ima bolji okus. Uz njegove savjete svatko može impresionirati društvo svojim umijećem
Vidi originalni članak

1. Ako je hrana bezukusna, vjerojatno ju samo trebate posoliti

Tajna ukusnog jela je da ga u pripremi u svakom koraku začinite solju te onda po potrebi i na kraju kuhanja. Naime, tijekom prvih nekoliko mjeseci u školi, hrana mi je ponekad bila bezukusna i mislio sam da je to zato jer sam stavio premalo sastojaka, ali pokazalo se da jednostavno nisam stavljao dovoljno soli.

2. Možda jelu treba i malo šećera

Šećer pojačava okus namirnica kao što su pečena mrkva, repa i rajčica te igra važnu ulogu u balansiranju okusa. Ako pripremate jelo s primjerice rajčicama koje nisu svježe ili nije njihova sezona, dodajte malo šećera i rajčice će imati okus kao da su savršeno zrele.

3. Za umak kao iz restorana, dodajte malo hladnog maslaca

U restoranima su umaci tako sjajni u bogati jer im na kraju kuhar doda nekoliko mrvica hladnog maslaca prije posluživanja. Sljedeći put kada kuhate umak, isprobajte i vi ovaj trik.

4. Uvijek deglazirajte tavu

Nemojte čistiti zapečene (smeđe) komadiće s dna tave - u njima se kriju fantastični okusi. Umjesto da ih bacite u smeće, deglazirajte ih vinom ili ih pohranite kako bi napravili ukusnu bazu za umak.

5. Osušite meso prije kuhanja

O kojem god mesu se radilo, sušenjem ćete osigurati hrskavu, zlatnu kožu koja se neće lijepiti za tavicu. Posušite meso papirnatim ručnicima ili ga stavite u hladnjak nekoliko sati prije kuhanja.

NIŠTA NIJE SLUČAJNO Koja je tajna crvenih mrežastih vrećica u kojima stoje naranče?

6. Za maksimalan okus, prepržite orahe i začine

'Tostiranje' oraha i začina ističe njihov okus i dovodi vaše jelo na novu razinu. Začine možete 'tostirati' u suhoj tavi na laganoj vatri, a orahe stavite u pećnicu na 180°C 10-15 minuta prije upotrebe.

7. Ako je hrana bezukusna, dodajte malo kiseline

Kiselina oživljava hranu. Sok od limuna ili par kapi octa ulaze ispod masti, daju okus i osvježavaju jelo.

8. Tajna pripreme jela za puno gostiju je jednostavnost

Planirate li pozvati obitelj na večeru, nemojte kuhati nekoliko jela, umjesto toga usredotočite se na pripremanje jednog i učinite ga sjajnim. Pečena piletina i tjestenina uvijek su odličan izbor.

9. Tjesteninu završite s umakom i uvijek sačuvajte malo vode od kuhanja tjestenine

Kuhajte tjesteninu dok ne bude gotova, a zatim ju umiješajte u umak. Ona će apsorbirati tonu okusa i bolje će prianjati uz umak. Ako je umak pregust dodajte mu malo vode u kojoj ste kuhali tjesteninu kako bi ga razrijedili i dali mu sjajan izgled.

10. Kuhajte jaja na laganoj vatri da ne bi bila suha i gumena

Savršena jaja kuhaju se na laganoj vatri - to će spriječiti prekuhavanje i rezultirati savršenim jajima koja izgledaju poput emotikona.

11. Za savršeno sočno meso - posolite ga, ali na poseban način

U restoranima su svinjski kotleti i piletina toliko sočni zato što ih namaču u slanoj vodi. To namakanje čini meso sočnim i punim okusa.

GENIJALNI TRIKOVI Uz malo soli pokupite razbijeno jaje i vratite sjaj staklu u trenu

12. Budite strpljivi i prestanite bosti meso

Potrebno je dosta vremena da bi se dobio savršeno zapečeni odrezak, a upravo je strpljenje njegov tajni sastojak. Pecite ga na jakoj vatri, okrenite ga samo jednom i nemojte ga bosti.

13. I pustite da se odstoji prije nego ga zarežete

'Odmaranje' mesa nakon pečenja omogućuje sokovima da se rasporede u cijelosti pa zarezivanjem nećete izgubiti tonu vlage.

14. Poravnajte nož svaki put prije kuhanja

Prije nego počnete kuhati, poravnajte svoj nož. To ga neće izoštriti, ali će držati rub ravnim i spriječiti njegovo iskrivljavanje.

POGLEDAJTE U VIDEU KAKO SE TO RADI:

15. Imajte sve potrebne alate i držite ih oštrim

Tijekom jednog iznimno izazovnog sata kuhanja, učenik je uhvaćen s tupim nožem (recept za katastrofu). Učitelj je uzeo njegov nož i bacio ga u smeće kako bi dokazao poantu - uvijek imajte naoštrene noževe.

MALE TAJNE Mikrovalna pećnica omekšava kruh i češnjak te tostira orahe

16. Pri ruci držite krpu

Ručnik vam je potreban kako bi kuhanje proteklo glatko, kako bi spriječili opekline i uštedjeli vrijeme. Uvijek imajte sve spremno prije nego počnete kuhati, piše BuzzFeed.

PRINC HARRY PONOVNO ŠOKIRAO JAVNOST: Jedan njegov zahtjev iznenadio je mnoge

Idi na 24sata

Komentari 3

  • 11.06.2019.

    volim kuhati

  • Papatest 11.06.2019.

    Ja rađe pratim kuhanje Sanje Doležal,hit mi je flekice za zeljem

  • VOLBEAT 11.06.2019.

    Više-manje laprdanje, ali ovo pod 11 je stvarno točno.. Nekoć sam znao klasično soliti meso unaprijed, ali meso je puno mekše ako jednostavno odstoji u slanoj vodi...

Komentiraj...
Vidi sve komentare