To je to što me zanima!

24-satni post smanjuje težinu, trigliceride i razinu šećera

Post uzrokuje glad ili stres. Kao odgovor tijelo otpušta kolesterol, dopuštajući mu da koristi masti kao izvor goriva. Time se smanjuje broj masnih stanica u tijelu
Vidi originalni članak

Povremeni post smanjuje rizik od srčanih problema i dijabetesa, a također snižava razinu šećera u krvi, pokazalo je istraživanje Medicinskog centra Intermountain Heart Institute. Studija je pokazala da 24-satni post u kojem se samo pije voda smanjuje trigliceride (tip masti), težinu i razinu šećera, piše Daily Mail. 

Istraživači su promatrali kako se tijelo ponaša za vrijeme gladovanja i otkrili da se razina kolesterola (bilo 'dobre' ili 'loše' verzije molekula) zapravo povećava tijekom 24 sata bez hrane. Međutim, to smanjuje rizik od dijabetesa jer to znači da tijelo vodi manju borbu s reguliranjem razine šećera u krvi.

- Post uzrokuje glad ili stres. Kao odgovor, tijelo otpušta više kolesterola, dopuštajući mu da koristi masti kao izvor goriva umjesto glukoze. Time se smanjuje broj masnih stanica u tijelu. To je važno zato što manje masnih stanica u tijelu smanjuje vjerojatnost da ćete doživjeti inzulinsku rezistenciju ili dijabetes - rekao je voditelj istraživanja Benjamin Horne.

Studija međutim gleda samo kratkoročni utjecaj posta. Liječnici nisu spremni preporučiti post svojim pacijentima, dok god više istraživanja ne pokažu pravi utjecaj na ljudsko tijelo.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • MAYA_9 04.04.2011.

    ako je to istina... hvala 24sata

Komentiraj...
Vidi sve komentare