To je to što me zanima!

25 odličnih recepata za domaće sladolede: Od čokolade, voća...

Treće nedjelje u srpnju obilježava se Svjetski dan sladoleda. Osim što je dobrog okusa, osvježi za vrućih ljetnih dana. Pripremite vlastite sladolede i sami birajte sastojke koje volite
Vidi originalni članak

Na štapiću, u kornetu, kutiji... volimo ga u svim oblicima i okusima, a ako ste i vi sladoledoljubac onda će vas razveseliti činjenica da se baš danas obilježava svjetski dan mnogima omiljene ljetne slastice - sladoleda. 

POGLEDAJTE VIDEO: Svjetski je dan sladoleda

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Osim što je fin, uvijek nas dobro osvježi za vrućih ljetnih dana. Iako se najčešće jedu kupovni sladoledi, danas se možete iskušati u pripremanju vlastitog. Možete ga raditi od voća, jogurta, čaja, čokolade, lješnjaka pa čak i omiljenog pića. Donosimo vam 25 recepata za domaće sladolede koji će nestati dok kažete 'liz'.

1. Sladoled od voćnog jogurta

Ovaj sladoled ne može biti jednostavniji za napraviti, a djeca ga obožavaju. Uzmite voćni jogurt i ulijte ga u plastične kalupe za pripremu sladoleda na štapiću. Ostavite preko noći u dubokom zamrzavanju. I sladoled je spreman.

POGLEDAJTE VIDEO: Urnebesna reakcija bebe na svoj prvi sladoled

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

2. Od voćnog soka

Priprema ovog sladoleda, također, ne može biti brža i jednostavnija. U kalupe ulijte bilo kakav voćni sok i zaledite. Dobit ćete osvježavajuću slasticu savršenu za ove vruće ljetne dane.

3. Klasični sladoled od čokolade

Sastojci: 2 jaja i 2 žumanjka, 10 dag šećera u prahu, 25 dag čokolade za kuhanje, 6 dl slatkog vrhnja

Priprema: Izmiksajte jaja, žumanjke i šećer pa dodajte čokoladu i pola slatkog vrhnja koje ste prethodno otopili na pari. Smjesu zgusnite na pari. Izmiksajte ostatak vrhnja pa umiješajte u ohlađenu čokoladnu smjesu. Stavite u posudice pa u duboko zamrzavanje.

4. Klasični sladoled od vanilije

Sastojci: 2 jaja, 60 g šećera u prahu, 3 dl slatkog vrhnja, 2 žličice ekstrakta vanilije

Priprema: Izmiksajte bjelanjke pa postupno dodajte šećer. Posebno istucite slatko vrhnje, a posebno žumanjke i ekstrakt vanilije. Umiješajte tučeno vrhnje u smjesu od bjelanjaka i šećera pa dodajte smjesu žumanjaka i vanilije. Stavite u duboko zamrzavanje.

5. Sladoled od malina i borovnica

Sastojci: 1/2 mahune vanilije, 200 ml mlijeka, 150 g malina, 150 g borovnica, 2 žumanjka, 1 vanilin šećer, 60 g šećera, 200 g jogurta, 200 ml slatkog vrhnja 

Priprema: Mahunu vanilije prorežite, ostružite sjemenke pa oboje dodajte u mlijeko i zajedno zakuhajte. Ostavite da se ohladi pa izvadite mahunu. Bobice operite i izblendajte. Istucite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom na pari pa umiješajte mlijeko, jogurt i izmiksane bobice te ostavite da se malo ohladi. Umiješajte tučeno slatko vrhnje, napunite posudu za zamrzavanje i zamrznite. Poslužite ukrašeno bobicama. 

6. Ledeni užitak od dinje

Sastojci: 3 šalice sjeckane dinje, 1/2 žlice limunova soka, 1/2 šalice grčkog jogurta, 1/2 žlice meda

Priprema: Sjeckanu dinju i limunov sok stavite u blender te ga uključite dok smjesa ne postane glatka. Zatim dodajte jogurt i med pa uključite blender dok se sastojci ne stope. Smjesu prelijte u kalup za sladoled, ali ostavite malo mjesta na vrhu jer će se sladoled povećati zamrzavanjem. Nakon sat vremena stavite štapiće, a zatim zamrzavajte još barem tri sata.

RASHLADITE ČETVERONOŠCE Ljeto je, pa slobodno napravite domaći sladoled i za svog psa

7. Kremasti sladoled od banane

Sastojci: 4 šalice vrhnja za šlag, 1/2 šalice šećera, sol, 4 jaja, 4 šalice tučenog vrhnja, limenka nezaslađenog kondenziranog mlijeka, žlica ekstrakta vanilije, 2 šalice pirea od banana

Priprema: U tavi zagrijte vrhnje za šlag pa dodajte šećer i malo soli te miješajte dok se ne otope. U zdjeli lagano istucite jaja, dodajte malo vruće smjese pa ih vratite u tavu uz neprestano miješanje. Kuhajte i miješajte na laganoj vatri dok smjesa ne obloži stražnju stranu metalne žlice. Maknite s vatre, tavu stavite u zdjelu napunjenu ledenom vodom i miješajte dvije minute. Umiješajte tučeno vrhnje, mlijeko i ekstrakt vanilije. Stavite plastičnu foliju na kremu pa stavite u hladnjak na nekoliko sati ili preko noći. Umiješajte zgnječene banane. Sve stavite u hladnjak na dva sata pa premjestite u posudu za zamrzavanje i zamrznite na dva-četiri sata.

8. Sladoled od bobičastog voća

Sastojci: 375 g bobičastog voća po želji (borovnice, maline, kupine...), jaje, 175 ml čvrstog jogurta, 125 ml crnog vina, 2 i pol želatine u prahu, borovnice za ukras, 4 žlice šećera u prahu

Priprema: Bobičasto voće stavite u blender i izradite glatki pire. Protisnite kroz sito u zdjelu. Razbijte jaje i razdvojite bjelanjak od žumanjka u dvije posude. Umiješajte šećer, žumanjak i jogurt u voćni pire, a bjelanjak ostavite sa strane. Ulijte vino u vatrostalnu posudu i stavite na vodenu paru. Posipajte želatinu po površini vina i ostavite neka odstoji 5 minuta dok ne omekša. Rastopite želatinu na pari. Ulijte smjesu u voćni pire uz stalno miješanje. Prebacite smjesu u posudu otpornu na niske temperature i zamrzavajte oko 2 sata ili dok se ne pretvori u vodenastu kašu. Istucite bjelanjak u čvrsti snijeg. Izvadite smjesu s voćem iz zamrzivača i pažljivo umiješajte snijeg. Izlijte u čaše, nabodite drvene štapiće i vratite u zamrzivač dok se ne učvrsti. 

9. Zamrznuti jogurt s borovnicama

Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4 žlice šećera u prahu, 3 žlice likera od borovnice, 4 žlice jogurta, 4 žlice limetina soka, prstohvat soli 

Priprema: Pomiješajte borovnice, sok i šećer, pa kuhajte dok ne zavrije. Smanjite temperaturu i ostavite neka ključa na laganoj vatri 2 minute. Maknite s vatre i ostavite neka se hladi na sobnoj temperaturi. Ulijte smjesu u blender, dodajte liker, jogurt, limetin sok i sol, pa izmiksajte dok ne dobijete glatku smjesu. Ulijte u kalupe za sladolede na štapiću i zamrznite. 

10. Voćni vodeni sladoled

Sastojci 5 jagoda, marelica, nektarina, kivi, šaka borovnica, limun, žlica meda, šalica vode

Priprema:Ocijedite limunov sok i pomiješajte s medom, pa kad se otopi ulijte vodu. Voće ogulite i izrežite na ploške, slažite ih u slojevima u kalupe, zalijte limunadom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.

11. Sladoled od manga i kokosa

Sastojci pola manga, pola banane, 2 dl soka od banane ili ananasa, 3-4 žlice ruma s okusom kokosa (pina colada), 2 žlice soka limete, prstohvat soli 

Priprema:Pomiješajte komade oguljenog voća u blenderu sa sokom, solju, rumom i limetinim sokom. Mješavinu izlijte u kalupe za sladolede i stavite u zamrzivač. Nakon što se počne zaleđivati, nakon dvadesetak minuta, utisnite drvene štapiće i vratite u zamrzivač dok se skroz ne zalede.

USNE U BOJAMA Najbolje nijanse ruževa za ljeto: Fuksija, boja pijeska i koraljna

12. Mojito s lubenicom na štapiću

Sastojci 150 g šećera, 3 dl vode, 600 g lubenice, 40 ml bijelog ruma, aroma mente, 30 ml soka od limete

Priprema: Pripremite šećerni sirup od vode i šećera. Kuhajte oko pet minuta, pa ostavite neka se ohladi. Lubenicu izblendajte i pomiješajte sa šećernim sirupom i istom količinom hladne vode. Umiješajte rum, sok limete i aromu mente. Izlijte u kalupe za ledenice i zamrznite.

13. Voćni sladoled u duginim bojama

Sastojci: 3 jagode, marelica, nektarina, kivi, šaka borovnica, 6 zrna ljubičastoga grožđa, limun, 1-2 žlice meda ili sirupa od agave, šalica vode

Priprema: Napravite limunadu s medom i vodom. Ostalo voće narežite. U kalupe slažite slojeve voća, zalijte limunadom i stavite u zamrzivač na najmanje dva sata.

14. Sok od jagode i grožđa na štapiću

Sastojci: 3 i 1/2 šalice limunade pomiješane sa sokom jagode ili grožđa (tek toliko da poružičasti), 2 žlice limetina soka, prstohvat soli 

Priprema: Sastojke umutite u posudi dok se ne prožmu. Potom smjesu rasporedite u deset kalupića ili manjih čaša te umetnite štapiće. Stavite u zamrzivač najmanje pet sati prije posluživanja.

JEDNOSTAVNO I UKUSNO Napravite ručak za 30 kuna: Donosimo vam 5 finih recepta

15. Limunsko osvježenje

Sastojci: 1/2 šalice limunova soka, limunova korica, 200 g šećera, 250 ml mlijeka, 250 ml vrhnja za šlag

Priprema: U blenderu izmiksajte limunovu koricu i šećer pa smjesu prebacite u posudu te u nju umiješajte mlijeko i limunov sok. U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag mikserom dok se ne stvrdne pa ga uz miješanje prebacite u posudu sa smjesom od limuna. Miješajte dok se šlag ne stopi sa smjesom. Smjesu ulijte u manju posudu posudu za zamrzavanje te ju prekrijte aluminijskom folijom. Smjesu zamrzavajte tri sata ili dok ne postane čvrsta. Preostalu limunovu koru prerežite na pola pa u njoj poslužite sladoled. 

16. Ružičasta limunada s votkom

Sastojci: 3,5 šalice limunade (za ružičastu boju dodajte malo soka bilo kojeg crvenog voća), 1/4 šalice votke, 2 žlice likera od naranče, 2 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Ružičastu limunadu možete napraviti i tako da običnoj limunadi dodate malo sirupa grenadina. Zatim u velikoj staklenoj posudi pjenjačom izmiješajte i umutite sve sastojke. Ulijte mješavinu u kalupe za sladoled i stavite u zamrzivač. Nakon 20-ak minuta umetnite štapiće te vratite u zamrzivač.

17. Piña colada na štapiću

Sastojci: 2 šalice kriški ananasa, šalica soka od ananasa, 1/4 šalice svijetlog ruma ili ruma s okusom kokosa, 2 žlice limetina soka, prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte sastojke u blenderu dok ne dobijete glatku smjesu, koju potom prelijte u veliku čašu za mjerenje te ravnomjerno rasporedite u kalupe. Zamrznite na 20-ak minuta pa umetnite štapiće. Hladite nekoliko sati.

18. Sladoled s likerom od borovnice

Sastojci: 2 šalice borovnica, 2 šalice soka od borovnica, 4-5 žlica šećera u prahu, 4 žlice likera od borovnice, po 4 žlice jogurta i soka od limete, prstohvat soli

Priprema: Pomiješajte borovnice, sok i šećer te zagrijavajte do vrenja. Smanjite temperaturu te ostavite da lagano kuha dvije minute, dok se bobice ne razdijele. Maknite s vatre i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu. Ulijte smjesu u blender te dodajte liker, jogurt, sok od limete i sol pa miješajte dok smjesa ne postane glatka. Ulijte u kalupe i zamrznite.

19. Muškat s bobičastim voćem

Muškat je obično sladak, pa može podnijeti dodavanje kiselkastog voća, no možete dodati i malo meda ako želite slađi okus. Probajte se poigrati sa zamrzavanjem u fazama, kako biste dobili prugasto osvježenje. 

Sastojci:  Dvije i pol šalice muškata, šalica borovnica, šalica kupina, žlica meda, sok od 1/4 limuna

Priprema: Pomiješajte vino i med te dodajte sok od limuna. Ostavite borovnice da malo odstoje, pa polovicu borovnica zgnječite, da dobijete gusti sok. Isto napravite i s kupinama. U kalup za sladoled naizmjenice ulijevajte malo vina, pa stavite u ledenicu na hlađenje. Potom dodajte malo soka od borovica i nekoliko borovica, pa zaledite taj sloj. Ponovite s kupinama i zaledite do kraja.

20. Vinski sladoled s dinjom

Sastojci:  čaša vode, šalica šećera, 4 grančice svježe metvice, štapići za sladoled, 1/2 dinja dinje, narezane na kockice, 3/4 šalice bijelog vina

Priprema: Napravite sirup od vode i šećera te metvice, uz kuhanje na laganoj vatri oko 10 minuta. Dok se hladi, kockice dinje i vino stavite u blender i smiksajte, pa dodajte ohlađeni sirup i kratko promiješajte. Prelijte u kalupe, dodajte štapić i ohladite. 

ZA LJUBITELJE BANANA:

Univerzalna priprema za zadnjih pet recepata, razlika je jedino u sastojcima: Prije početka pripreme banane narežite na kolutove i zamrznite pa ih izvadite pola sata prije miksanja s ostalim sastojcima (ovisno koji od prvih pett recepata odaberete). Miksanje traje sve dok ne dobijete finu kremu koju potom stavite u zamrzivač na 15-tak minuta.

21. S maslacem od kikirikija 

Sastojci: 2 zrele banane, žlica bademovog mlijeka, žličica ekstrakta od vanilije, 3 žlice kremastog maslaca od kikirikija

22. Dodatak bobičasto voće

Sastojci: 2 zrele banane, žlica bademovog mlijeka, žličica ekstrakta od vanilije, pola šalice miješanog bobičastog voća, zamrznutog

23. Cimet i bundeva

Sastojci: 2 zrele banane, žlica bademovog mlijeka, žličica ekstrakta od vanilije, četvrtina šalice kaše od bundeve, pola žličice cimeta, žlica javorovog sirupa

FOTO: LANI MRAVINJAK Stradun ovo i prošlo ljeto: Samo rijetki turisti šetali pred suton...

24. Orah

Sastojci: 2 zrele banane,  žlica bademovog mlijeka, žličica ekstrakta od vanilije, pola šalice oraha, žlica maslaca, žlica javorovog sirupa

25. Čoko namaz od lješnjaka 

Sastojci: 2 zrele banane,  žlica bademovog mlijeka, žličica ekstrakta od vanilije, 3 žlice čokoladnog lješnjak namaza

Idi na 24sata

Komentari 1

  • 19.07.2020.

    Kako upropastiti fino, svjeze voce i nasorati se secerom 🙈👍

Komentiraj...
Vidi sve komentare