To je to što me zanima!

5 pomalo neobičnih recepata s grahom: Burger, fina salata, pašteta, tortilja, grah na tostu

Grah je pun antioksidansa, a može se pripremiti u nizu jela. Ako nemate vremena za namakanje, provjerite ovih pet malo drugačijih recapata s grahom iz limenke za ukusni doručak ili večeru
Vidi originalni članak

Burger od graha

Sastojci:

  • konzerva crvenog graha od 800 ml
  • dvije male glavice luka
  • dvije male mrkve
  • 1 mali krumpir
  • 50 gr zobenih pahuljica
  • maslinovo ulje
  • sol, papar, češnjak u granulama
  • peciva

PROSLAVITE I VI Umjesto zobene kaše, danas si za doručak napravite sladoled

Priprema:

Narežite krumpir na male kockice i skuhajte. Na sitno nasjeckajte luk i stavite ga u tavicu s maslinovim uljem te kratko popržite.

Naribajte mrkvu te nju i krumpir dodajte na tavicu. Posolite, popaprite i dodajte češnjaka u granulama prema ukusu. 

Iscijedite grah iz konzerve i zgnječite gnječilicom za krumpir. Stavite ga u veću posudu i dodajte mu luk i povrće. Sve zajedno dobro umijesite kako biste dobili jednoličnu smjesu. Na kraju dodajte sitne zobene pahuljice i još jednom promiješajte.

Od dobivene smjese radite loptice poput teniskih te ih na kraju stavite na ravnu površinu i prignječite kako biste dobili burger. Zagrijte ulje na tavici i burgere lagano prepecite s obje strane.

Prerežite peciva po pola, dodajte željene umake i priloge te poslužite. 

Grah salata

Sastojci:

  • 400 g krumpira
  • 1 limenka crvenog graha od 800 ml
  • srednji ljubičasti luk
  • 200 g cherry rajčica
  • 20 otkoštenih crnih maslina
  • 1 jušna žlica kapara
  • 100 g kukuruza iz limenke
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema:

Skuhajte krumpir u ljusci te ga ostavite sa strane da se ohladi. U međuvremenu iscijedite i operite grah iz limenke i stavite ga u veću posudu.

LAGANO I UKUSNO Isprobajte ovih 10 brzih i lakih recepata za zdravu i finu večeru

Nasjeckajte cherry rajčice po pola i dodajte grahu. Dodajte i kukuruz, crne masline i kapare. 

Kad se ohladio, ogulite krumpir te ga narežite na ploške (nemojte pretanke jer će se raspasti). Dodajte krumpir povrću.

Začiniti solju, paprom i maslinovim uljem, a možete i dodati neki začin po želji, te promiješajte. Narežite ljubičasti luk na trakice i dodajte salati.

Salatu stavite u hladnjak na sat vremena te nakon toga poslužite.

Pašteta od graha

Sastojci:

  • 1 limenka crvenog graha od 800 ml
  • 2 crvena luka
  • 1 čajna žličica crvene paprike
  • 1 režanj češnjaka
  • sol papar
  • 2,5 žlice maslinovog ulja
  • limunov sok
  • senf
  • usitnjeni orasi za posipanje

Priprema:

Grah ocijedite iz limenke stavite u lonac s vodom i zakuhajte. Kad zavrije kuhajte još 10-ak minuta pa iscijedite vodu i ostavite sa strane da se malo ohladi.

IZVORNE SORTE Čuvarice sjemena: Anka ima 63 stare sorte graha, a Vesna 25 vrsta rajčica, tikvice, grašak...

Narežite luk na četvrtine i očistite češnjak.

Luk, češnjak, malo limunovog soka, crvenu papriku i senf stavite u blender i izmiksajte. Potom dodajte začine i malo po malo graha i miksajte dok ne dobijete gustu smjesu. 

Ostavite u hladnjaku da se ohladi i stisne te poslužite s toplim pecivima i usitnjenim orasima.

Tortilja s grahom

Sastojci:

  • limenka crvenog graha od 800 ml
  • 1 luk
  • 1 kiselo vrhnje
  • 4 tortilje
  • sol, papar
  • 200 g naribanog sira

JEDITE IH ŠTO ČEŠĆE Namirnice koje imaju anti-age učinak: Grah, kruške, orasi...

Priprema:

Zagrijte ulje u tavi. Narežite na sitno luk i dinstajte oko 2 minute. Ocijedite grah i isperite ga pod mlazom vode. Dodajte luku i prodinstajte oko 10-ak minuta. Posolite i popaprite. 

Tortilje zagrijte u mikrovalnoj pećnici ili na suhoj tavici. Premažite ih s vrhnjem, dodajte grah, pospite s naribanim sirom, zarolajte i poslužite.

Grah na tostu

Sastojci:

  • 2 šalice bijelog graha iz limenke
  • pola šalice pelata
  • 1 manji luk
  • maslinovo ulje
  • tvrdi naribani sir za posipati
  • sol, papar

PREDAH OD TEŠKE HRANE Recepti za ukusne salate koje mogu biti samostalan obrok

Priprema:

Narežite luk na sitno. U tavicu dodajte maslo maslinovog ulja te iscijedite grah iz limenke, operite i stavite u tavicu.

Dodajte tri jušne žlice pelata i začine. Popirjajte na laganoj vatri dok ne ispari tekućina i grah se malo ne zaprži. Dodajte sir i pirjajte još minutu dvije dok se ne rastopi i ne poveže s grahom.

Ispecite tost, dodajte grah i uživajte u obroku.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • nap 04.02.2022.

    Svako povrce zdravo

Komentiraj...
Vidi sve komentare