To je to što me zanima!

7 biljki koje će oplemeniti svaki balkon - i kako ih trebate paziti

Mala visina višegodišnjih biljaka čini ih odličnima za prozorske daske, terase i balkone. Umjesto da idete u trgovinu kada trebate grančicu začina, izađite na svoj balkon i uberite ju
Vidi originalni članak

Kako dolaze topliji i duži dani, mnogi se gradski balkoni pretvaraju u mjesta na kojima boravimo sve duže i uživamo u toplom vremenu. Većina će vlasnika većih ili manjih balkona iskoristiti ovo lijepo vrijeme da te otvorene prostore urede najbolje što znaju, pa evo nekih biljki koje ne trebaju puno pažnje, a imaju prekrasan miris.

1. Španjolski jasmin

Jasmin je biljka iz porodice maslina i broji više od 200 različitih vrsta. Cvjetovi jasmina se, između ostalog, koriste u proizvodnji parfema i eteričnih ulja.

Španjolski jasmin ima bijele i/ili roskaste cvjetove, a cvate uglavnom u proljeće i ljeto. Iako posebno voli sunčane položaje, podnosi i sjenu. Ljeti ga je potrebno češće zalijevati, a u doba cvatnje dobro ga je prihraniti. Za što bogatiju cvatnju zimi ga treba redovito orezivati.

2. Ljetni jorgovan

Ova je biljka pogodna za uzgoj u vrtovima, ali i na terasama, a za razliku od klasičnih jorgovana koji cvatu u proljeće, ljetni jorgovan cvjeta u ljeto. Dolazi u više boja - bijeloj, ljubičastoj, ružičastoj, žutoj, narančastoj i plavoj.

Riječ je o brzorastućem grmu, a naziva se ljetni jorgovan zbog cvata u dugim grozdovima, ali i intenzivnog mirisa, Može narasti i do tri metra, a veliki plus definitivno joj je činjenica da nije zahtjevna, dobro podnosi sušu i ako je nekad zaboravite zaliti, nije problem.

Raste i na polusjenovitim mjestima, ali najviše voli izravno svjetlo.

3. Lavanda

Sredozemnu je lavandu lako uzgojiti na balkonu, a s njom ćete si osigurati i pravu mirisnu oazu. Ovu mirisnu biljku ljekovitih svojstava i predivne boje najbolje je saditi u proljeće, a za sadnju će vam trebati ili sjemenke ili nekoliko sadnica i prostrana posuda te suha zemlja.

Lavandu treba redovito zalijevati, ali nikako preobilno. Voli puno svjetla tako da ju postavite na osunčano i prozračno mjesto i držite je podalje od vlažnih područja.

4. Smilje

Ova ljekovita mediteranska biljka cvate od svibnja do srpnja, a iako će vam, kada razmišljate o smilju, vjerojatno na pamet prvo pasti plantaže i polja smilja, možete ga uzgajati i na vašem balkonu. Bitno je samo da mu osigurate kvalitetan supstrat.

Smilje dobro podnosi visoke temperature, kao i sušu i voli sunčevu svjetlost, a njegovo aromatično ulje djeluje  regenerativno, protuupalno i antioksidativno.

5. Drugo začinsko i ljekovito bilje (origano, ružmarin, kadulja, bosiljak, metvica...)

Mala visina višegodišnjih biljaka čini ih odličnima za prozorske daske, terase i balkone. Umjesto da odete u trgovinu kada trebate grančicu nekog začina, jednostavno izađite na balkon i uberite ono što ste sami posadili. Samo zapamtite, možete ubrati samo mali dio biljke u jednom trenutku, ne više od 10%, ako želite da ostane živa i uspješna.

Kako piše zadovoljna.hr, većina začinskog bilja voli svjetlost, odnosno sunce i balkone koji su okrenuti na jug ili jugozapad.

Pri odabiru začinskog bilja, razmislite što volite konzumirati. Začinsko bilje sadite u posude koje imaju rupice na dnu i koje nisu preduboke.

6. Mirisna kunica

Ova biljka treba mnogo sunca pa ju je najbolje držati na južnim i zapadnim balkonima. Kada naraste na 20 centimetara, treba ju snažno prikratiti kako bi rasla u širinu, a ne u visinu. Odrezane vrhove možete koristiti kao reznice.

Mirisna kunica najbolje uspijeva u ilovastom tlu, a potrebno ju je prihranjivati tekućim gnojivom svakih 8 do 10 dana.

Njezini cvjetovi dosta su zbijeni, a bitno joj je osigurati ocijeđeno tlo, ali istovremeno joj se mora održavati vlažnost.

7. Klinčić

Ovaj cvijet božanstvenog mirisa pripada obitelji karanfila i dolazi u čitavoj paleti boja i raste od 20 do 70 centimetara u visinu. Ovisno o vrsti, cvate od svibnja do kolovoza, a mnogi ga smatraju savršenim ukrasom za balkon upravo zbog njegova neodoljivog mirisa.

CVJETNE PORUKE Koje je vaše cvijeće? Možete ga lako odrediti prema Zodijaku

Možete ih zasaditi u rano proljeće, i presaditi krajem ljeta. Posadite ih u  blago kiselo tlo, a sjeme prekrijte supstratom za cvijeće, debljine oko 0,5-1 cm.

Radi se o biljci koja nije zahtjevna, ali kako bi što bolje rasla na neke detalje je potrebno paziti. Za početak, ova biljka voli osunčane i od vjetra zaštićene lokacije zahvaljujući kojima će se lijepo razvijati -  to se odnosi na rast, ali i na intenzitet boja i mirisa.

Klinčić zalijevajte umjereno.

KRALJEVSKA BEBA STIŽE? Ljudi su zbog ovoga uvjereni da Meghan upravo rađa

Idi na 24sata

Komentari 11

  • 29.04.2019.

    Lijepo je vidjeti balkone ukrašene biljkama..

  • 29.04.2019.

    Nemam ruku za biljke, fakat nemam, ali cak je i meni na ogradi balkona prema suncu (3x2m) uspjelo uzgojiti i bosiljak i persin i ruzmarin i lavandu a sve napreskokce i bas lijepo izgleda

  • slavonka_s 29.04.2019.

    Sedam biljaka... Ne biljki

Komentiraj...
Vidi sve komentare