To je to što me zanima!

Ako nakon ovakvog doručka perete zube - nemojte! To bi moglo oslabiti zubnu caklinu

Kada pojedete ili popijete nešto kiselo, poput soka od naranče, limunska kiselina u tim namirnicama može privremeno omekšati zubnu caklinu, a pranje zuba odmah nakon jela može oslabiti caklinu
Vidi originalni članak

Pranje zubi jedan je od najvažnijih koraka u vašoj rutini oralne higijene. Ali ako to učinite u krivo vrijeme moglo bi, u nekim slučajevima, sabotirati sav vaš trud u održavanju zuba zdravima i jakima. Iako mnogi vole osvježiti dah nakon doručka, bolje je oprati zube odmah ujutro kada se dignete, jer mnoge namirnice koje pojedete za doručak mogu omekšati vašu caklinu, što može dovesti do nenamjernog oštećenja tijekom pranja. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

Evo što bi se moglo dogoditi ako operete zube odmah nakon doručka.

1. Može oštetiti vašu caklinu

Pranje zubi nakon jela pomaže u borbi protiv bakterija i štiti vašu caklinu od oštećenja, ali u nekim slučajevima može i oštetiti vašu caklinu. Kada pojedete ili popijete nešto kiselo, poput soka od naranče, soka od grejpa ili vode s limunom, limunska kiselina u tim namirnicama može privremeno omekšati zubnu caklinu, a pranje zuba odmah nakon jela može oslabiti caklinu.

Ako volite popiti čašu soka od naranče za doručak, bolje je da ne perete zube oko 30 minuta nakon toga kako ne biste oštetili caklinu. A ako ujutro nemate puno vremena, radije operite zube prije doručka.

2. Može utjecati na boju 

Caklina štiti zube, a iako je to najtvrđe tkivo u ljudskom tijelu, pranje zubiju odmah nakon jela može ih u nekim slučajevima oštetiti. Kada caklina nije tako jaka kao što bi trebala biti, to može utjecati na zube na mnogo načina, a tako i na boju pa mogu brže požutjeti.

NE DIRAJU JE HEJTERI Dimšić poručili da 'sredi' zube prije Eurosonga, ona uzvratila: 'Neću, jer ne vidim problem!'

3. Zubi će vam postati osjetljiviji

Ako ste ikada osjetili iznenadnu oštru bol kada ste pojeli nešto toplo ili hladno, to bi mogao biti znak da su vam zubi pretjerano osjetljivi. Osjetljivost zuba može nastati iz raznih razloga, a jedan od njih je slaba zubna caklina. Budući da pranje zuba neposredno nakon jela određene hrane može povećati osjetljivost zuba, bolje je spriječiti ovu neugodnu nuspojavu i oprati zube prije jela.

PROMO Što je All-on-4 i kako njime rješavamo bezubost?

4. Četkanje prije jela povećava proizvodnju sline

Pranje zubi odmah kad se probudite pomaže vam da se ujutro osjećate svježije, a također ubrzava proizvodnju sline. Budući da vaša pljuvačka sadrži antimikrobne tvari, pomaže u lakšoj razgradnji hrane i prirodno ubija štetne bakterije koje su odgovorne za karijes, piše Brightside.

Idi na 24sata

Komentari 1

  • Hellraiser 26.04.2022.

    Uopće ih ne perem, nekada ih isperem s kokakolom 😁

Komentiraj...
Vidi sve komentare