To je to što me zanima!

Ako se otkrije rano, rak debelog crijeva izlječiv u 90% slučajeva, a na test se javi jedva četvrtina

Trenutno je u provedbi IV. faza Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka, čija je provedba oduljena zbog pandemije. No na testiranje se odaziva tek 18 do 26 posto pozvanih, ovisno o ciklusu
Vidi originalni članak

Pandemija korona virusa donijela je lani poteškoće u provedbi niza preventivnih zdravstvenih programa, neki od njih bili su prekinuti određeno vrijeme, da bi se tek najesen ponovo počeo uspostavljati novi ritam. Tako je lani, u ožujku, prema uputama iz Ministarstva zdravstva isprva zaustavljeno i pozivanje osoba temeljem Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva i samo su se još obavljale kolonoskopije koje su prethodno već bile dogovorene, kaže prof. dr. sc. Nataša Antoljak, voditeljica odjela za prevenciju nezaraznih bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. 

Ovaj sadržaj dostupan je samo 24sata PLUS+ korisnicima na portalu

Neometano uživanje u 24sata sadržaju i brojne pogodnosti dostupne su na originalnom članku.
Idi na 24sata

Komentari 34

  • Pepi Zoopam 18.03.2021.

    Nađu ti krv u stolici i onda te naruče za godinu dana. A ti si misli što je, jer krv nije vidljiva u stolici... A za godinu dana ti naraste slon, a ne rak.

  • daihatsu 16.03.2021.

    Kolonoskopija na “živo” kod mene nije uspijela, prejaka bol, nakon toga odradena pod anestezijom, mislim da se u svakoj bolnici uz zahtjev moze odraditi uz anesteziju za one koji si ne mogu priustiti privatno ili misle da ce ih pregled bolit, na taj nacin nema boli ni problema

  • Tinkerbelll 16.03.2021.

    Decku je otkriven rak debelog prije godinu dana. Ne pristaje na kemo i na terapiju. 3 stadij. Do sada se lijeci alternativnom medicinom i doslovno jede samo povrce i vrlo malo voca. Nebi pozeljela nikome tako nesto. Ne znam komenje gore. Njemu ili nama. Da je na vrijeme otisao dlna pregled mozda do ovoga nebi doslo. Ljudi pregledavajte se. Bolje sprijeciti nego lijeciti.

Komentiraj...
Vidi sve komentare