To je to što me zanima!

Amazonija sve brže nestaje: 'Stvari su očito izvan kontrole'

Više od 9 tisuća kvadratnih kilometara amazonske prašume u Brazilu raskrčeno je u posljednjih 12 mjeseci, pokazuju brojke koju je u petak predstavio brazilski Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE)
Vidi originalni članak

To predstavlja rast od 35 posto u odnosu na isti period prošle godine. Između kolovoza 2018. i srpnja 2019. uništeno je 6844 kvadratnih kilometara prašume, tvrdi INPE koji je analizirao satelitske snimke šume. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Vaš internet preglednik ne podržava HTML5 video

- Deforestacija u Brazilu je očigledno izvan kontrole - upozorio je za portal G1 Marcio Astrini, izvršni tajnik brazilske nevladine organizacije Osservatorio d o Clima.

Astrini strahuje da bi brojka mogla narasti do 13 tisuća kvadratnih kilometara nakon što se ubroji i period od kolovoza 2019. do srpnja 2020. godine. 

SAMI OBNOVILI SELO U 35 godina bračni par Đelmić je vratio 'život' u 13 kamenih kuća

Brazilski desni predsjednik Jair Bolsonaro, na vlasti od početka 2019., kritiziran je da zbog velikih požara u amazonskoj regiji. Ekolozi ga optužuju da nije učinio dovoljno kako bi spriječio vatru kako bi se proširila područja za poljoprivredu. 

- Veće brojke idu ruku pod ruku s politikama predsjednika Jaira Bolsonara - napisala je eurozastupnica Anna Cavazzini, stručnjakinja za Brazil.

OPASNA VRUĆINA Prepoznajte kada toplinski udar prijeti djetetu - ovo su simptomi

Pozvala je na mjere za zaustavljanje deforestacije, poput zakona o dobavnim lancima i zaustavljanja sporazuma o slobodnoj trgovini između južnoameričkog saveza Mercosura i Europske unije.

Idi na 24sata

Komentari 2

  • Robija_1 08.08.2020.

    Isto i u lijepoj našoj!

  • crazy mind 08.08.2020.

    samo deri, sto prije padne zadnje stabo prije ce zavrsiti prica o vrsti koja najvise od svega mrzi samu sebe

Komentiraj...
Vidi sve komentare